15 razloga zašto izabrati karijeru u turizmu ili ugostiteljstvu!

karijera-u-turizmu_15-razloga_usaid-turizam_ugostiteljstvo-poslovi_turizam-poslovi

15 razloga da istražite i započnete karijeru u turizmu ili ugostiteljstvu

DA LI ZNATE…
da u turizmu i ugostiteljstvu postoje i ova zanimanja?

Barista · Koktel majstor · Somelijer za vino · Somelijer za pivo · Somelijer za sir · Event manager Voditelj cateringa · Animator · Slastičar · Kreator turističkih proizvoda · Stručnjak za marketing turističkih proizvoda ili destinacija · Stručnjak za digitalni marketing · Wellness terapeut · Organizator putovanja · Vodič

1. Upoznavanje novih kultura i mjesta

Putovanje je jedna od najvećih prednosti rada u turizmu, a zaposlenici u turističkom sektoru putuju u prosjeku oko 30% više u odnosu na radnike u drugim sektorima. Podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju da su tokom 2019. godine, turistički radnici putovali u prosjeku 12 puta godišnje, što je više u poređenju s radnicima u drugim industrijama.

2.Turizam je industrija s velikim brojem različitih tržišnih segmenata

Potrošnja turista može potaknuti rast brojnih drugih grana privrede, poput ugostiteljstva, trgovine, prijevoza i zabave, što znači da turizam ima nebrojene mogućnosti da razvija svoje segmente prema potrebama različitih ciljnih grupa. Ovo omogućava raznovrsne mogućnosti za razvoj karijere i napredak u različitim segmentima ove industrije.

3.Hobi možete pretvoriti u posao

Rad u turizmu može biti zabavan i dinamičan, s puno prilika za susret s novim ljudima i upoznavanje novih turističkih iskustava. Sektor zabave u turizmu može uključivati različite aktivnosti. Cilj je da ono što volite da radite pretvorite u turističko iskustvo. Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za 2019. godinu, sektor zabave u turizmu je činio oko 10% ukupnog turističkog sektora.

4. Raznolikost radnih mjesta i fleksibilnost radnog vremena

Turizam i ugostiteljstvo je industrija koja radi cijeli dan, što može pružiti fleksibilnost u radnom vremenu i rasporedu. Pored toga, ova industrija ima raznoliku ponudu poslova, od administrativnih poslova, kuharskih poslova, recepcionista, turističkih vodiča, putničkih agenata, do poslova u sektorima zabave i kulture. To znači da imate puno mogućnosti za odabir posla koji vam najbolje odgovara i u kojem možete napredovati.

5. Potencijal za dobre prihode

Turizam je globalno jedna od najbrže rastućih grana industrije i može osigurati dobru zaradu. Prema predviđanjima UNWTO-a, turizam će nastaviti rasti brže od svjetske ekonomije u cjelini i predstavljat će otprilike 11% globalnog BDP-a do 2028. godine, te će imati važnu ulogu u stvaranju novih radnih mjesta. U Bosni i Hercegovini rad u turizmu počinje da se cijeni i novčano i reputacijski. Napredovanje, zarada i benefiti u ovoj industriji zavise isključivo od vlastite motiviranosti i spremnosti na učenje.

6. Biti najbolji ili među najboljima

Odlučite li se ozbiljno baviti nekim od segmenata turizma – postati prvi ili biti među prvima u BiH je brzo ostvarivo. Širok je spektar mogućnosti (samo)zapošljavanja, a specijalizacija za određenu oblast je moguća u vrlo kratkom roku. Uspješni turistički radnici tvrde da biti najbolji u BiH u jednom od segmenata nije teško. Razvijanje turističkih segmenata ili niša u turizmu gotovo da nema granice, a obzirom da je to relativno neistraženo područje u BiH, uz malo truda možete biti među najboljima.

7. Dobar izbor za dugoročan razvoj karijere

Turizam je industrija s najvećom i najbržom vertikalnom i horizontalnom prohodnošću. Mogućnosti napredovanja su velike i česte. Kvalitet i sposobnost radnika se cijeni i otvaraju se nove prilike; od konobara do šefa sale ili smjene ili čak menadžera hrane i pića ključan je faktor vlastitog truda i zalaganja, a posebno u ovom momentu kada se industrija bori na globalnom nivou s nedostatkom radne snage.

8. Turizam nudi odlične sezonske/studentske/part-time poslove koji doprinose razvijanju prenosivih vještina

Velika potreba za radnom snagom u turističkoj industriji, omogućava relativno lako i brzo pronalaženje angažmana po vašoj mjeri. To je prilika za odličnu zaradu tokom studija ili tokom raspusta, a omogućava sticanje prenosivih vještina. Ukoliko ste zainteresirani da profilirate i usavršite znanje stranog jezika, komunikacijske i socijalne vještine, prodajne i organizacijske vještine ili vještine rješavanja problema, u turizmu ste na pravom mjestu.

9. Mogućnost rada s različitim ljudima

Turizam je industrija koja privlači ljude iz različitih zemalja i kultura, što može biti izuzetno zanimljivo i obogaćujuće iskustvo. Komunikacija s različitim ljudima može, također, pomoći u razvijanju empatije i razumijevanja različitih perspektiva, upravljanja kulturološkim razlikama, multijezične komunikacije i prilagođavanja različitim poslovnim kulturama.

10. Doprinos zadovoljstvu gostiju i održivom razvoju turizma

Imati mogućnost da budete dijelom nečega što doprinosi poboljšanju dobrobiti drugih kroz izvrsnu uslugu, ukusnu hranu i lijepo uređenje interijera, višestruko je obogaćujuće iskustvo. Angažmanom u turizmu možete imati priliku da potičete i utičete na održivi turizam ili radite na razvoju turističkih proizvoda, utemeljenih na ekološkim načelima.

11. Razvijanje kreativnosti

Turizam je industrija koja se temelji na kreiranju iskustava za putnike i goste. To zahtijeva kreativnost i inovativnost u smišljanju novih načina da se putnicima pruži nezaboravno iskustvo. Kako kreativnost nema granica, bezgranične su i mogućnosti pripreme kreativnih jela, pića, te razvoja marketinških strategija, iskustava, ponuda, turističkih destinacija.

12. Velika potreba za radnom snagom

Istraživanjem koje je sproveo USAID Turizam projekta, pokazuje da će u sektoru turizma Bosne i Hercegovine do 2027. godine nedostajati 8.100 radnika. Također, prema izvještaju Svjetske turističke organizacije (UNWTO) objavljenom u oktobru 2021. godine, očekuje se da će godišnja stopa rasta potražnje za turističkim uslugama iznositi 3,3% do 2030. godine. To bi, na svjetskom nivou, moglo dovesti do stvaranja dodatnih 5-7 miliona novih radnih mjesta u turizmu svake godine.

13. Relativno brz ulazak u svijet rada

Ulazak u turizam i poslove koji nude zaradu je relativno brz. Uz kratke obuke i osposobljavanja ili uz relativno kratko formalno obrazovanje od 3 do 4 godine već imate plaćenu poziciju u turističkom sektoru, te uz pomoć učenja kroz rad napredujete dalje – horizontalno ili vertikalno.

14. Poticaj za razvoj vještina

Turizam i ugostiteljstvo nude odličan prostor za prvo radno iskustvo. Neki poslovi u turizmu ne zahtijevaju prethodno radno iskustvo, već dobru volju, želju za radom i spremnost na učenje. U nekim segmentima ne zahtijeva se formalno obrazovanje, a stičete prenosive vještine, uključujući upravljanje vremenom, komunikaciju, prezentacijske vještine i timski rad. U budućnosti, ovo iskustvo olakšat će vam apliciranje za radne pozicije koje zahtijevaju prethodno radno iskustvo.

15. Dugotrajnost

Turizam i ugostiteljstvo imaju dugoročnu budućnost i čovjek je u centru te budućnosti. Radno okruženje uslovljeno je izuzetno brzim razvojem digitalnog svijeta, što prijeti gašenju mnogih zanimanja. No, zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu imaju dugoročnu stabilnost. U svijetu uslovljenom rapidnim razvojem tehnologije , turisti sve više potražuju jedinstvena iskustva u čijem centru je čovjek.

You May Also Like…