Bosna i Hercegovina na ITB Berlinu: Putovanje kroz znamenitosti i ukuse

itb-berlin_najveći-sajam-turizma-u-svijetu_visit-sarjaevo_herzegovina-tourism-cluster_republic-of-srpska_fortuna-tors_usaid-turizam
Bosna i Hercegovina zauzima centralno mjesto na Međunarodnom turističkom sajmu ITB Berlin

Berlin, Njemačka, 9. marta 2023. – Delegacija Bosne i Hercegovine na sajmu ITB Berlin u srijedu je bila domaćin velikog događaja koji je promovirao Bosnu i Hercegovinu. Događaju je prisustvovalo preko 100 predstavnika međunarodnih medija i svjetskih turoperatora. Domaćini događaja bili su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i vodeće turističke organizacije u Bosni i Hercegovini – Visit Sarajevo, Turistička organizacija Republike Srpske (u saradnji s Fortuna Travel) i Turistički klaster Hercegovine.

Održan događaj “Bosna i Hercegovina: Putovanje kroz znamenitosti i okuse”

Događaj „Bosna i Hercegovina: Putovanje kroz znamenitosti i okuse“, koji je održan u izložbenom paviljonu Bosne i Hercegovine, doprinio je daljnjoj izgradnji međunarodno priznatog brenda Bosne i Hercegovine kao atraktivne cjelogodišnje destinacije, koja nudi upečatljiva iskustva svjetske klase.

 Tokom manifestacije, predstavljena je i nova web stranica Vinske ceste Hercegovine (http://hwr.ba), revitalizirane uz podršku Vlade SAD-a, koja će pomoći u promociji rute i daljem povezivanju vinarija, hotela, restorana, te aktivnosti s potencijalnim međunarodnim posjetiteljima. Na manifestaciji su predstavljena i odabrana domaća vina vinarija Škegro i Carska Vina Grgo Vasilj, sir Puđa Livno kao i domaća hrana.

“Ovaj događaj dio je misije Vlade SAD-a u Bosni i Hercegovini da promovira zemlju na međunarodnom tržištu. Veoma smo zadvoljni velikim odzivom na ovom događaju, što pokazuje nivo interesovanja za zemlju. Zajednička promocija svega što BiH ima da ponudi, kao što vidimo na ITB Berlinu, pomoći će da se zemlja postavi na putanju održivog rasta.”

KARL WURSTER, šef Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH
BiH Pavilion
Autor fotografije: Jasmin Agović
O interesu turista za Bosnu i Hercegovinu

Prisutnima se obratio i ministar-savjetnik u Ambasadi BiH u Njemačkoj Izmir Talić koji je rekao: „Uz sve veći interes za Zapadni Balkan tokom posljednjih nekoliko godina, a samim tim i za Bosnu i Hercegovinu, turističke atrakcije u Bosni i Hercegovini postaju sve poznatije. Turisti iz Njemačke su, također, veoma važni za turizam Bosne i Hercegovine, ali do sada nismo uspjeli na najbolji mogući način predstaviti našu turističku ponudu. Uvjeren sam da će se situacija od danas promijeniti!“

 Među gostima događaja bila je Jula Skurska, zamjenica direktora Odjela za međunaroudnu saradnju u gradskoj službi Grada Harkiva u Ukraijini, koja je izjavila: „Impresionirana sam Bosnom i Hercegovinom i njenom kulturom. Novost za mene bila je činjenica da Bosna i Hercegovina ima izvanredno vino i vrlo ukusnu hranu. Tako da sada planiram da posjetim Bosnu i Hercegovinu!“

BiH Pavilion
Autor fotografije: Jasmin Agović

 S ciljem pozicioniranja Bosne i Hercegovine kao konkurentne destinacije na globalnom tržištu, Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz projekt USAID Turizam, radi na unapređenju ljudskog kapitala u sektoru turizma, poboljšanju pristupa finansijskim sredstvima za turističko poslovanje, razvoju inovativnih turističkih proizvoda, usklađivanju politike i regulative, te preobražaju brendiranja i promocije destinacije. Kroz sveobuhvatan pristup održivom razvoju turizma, USAID Turizam će doprinijeti ekonomskom rastu i društvenom skladu u Bosni i Hercegovini.

BiH Pavilion
Autor fotografije: Jasmin Agović
BiH Pavilion
Autor fotografije: Jasmin Agović

You May Also Like…