Dajak centar Banja Luka: oživljavanje jedinstvenog iskustva na rijeci Vrbas

Vožnja dajakom na rijeci Vrbas, autentično banjalučko kulturno-turističko iskustvo, od sada će biti predstavljena i promovisana na savremen i inovativan način, putem nove web stranica Dajak centra – http://www.dajak.org/. U korak s globalnim trendovima, nova web stranica će uz vrhunske fotografije i atraktivan dizajn predstaviti priču o drvenom čamcu jedinstvene građe, te domaćim i međunarodnim posjetiocima pružiti mogućnost direktne rezervacije i plaćanja niza iskustava, poput personalizovanih vožnji, kursa navigiranja ili izrade dajaka. Na ovaj način, dajak će postati zanimljiv različitim segmentima putnika, od avanturista u potrazi za novim adrenalinskim iskustvima do zaljubljenika u lokalne tradicije i običaje, dok će grad Banja Luka obogatiti svoju turističku ponudu i postati atraktivnija destinacija.

Nova web stranica Dajak centra razvijena je uz tehničku podršku projekta USAID Turizam. Pored izrade web stranice, USAID Turizam podržao je i redizajn logotipa Dajak centra, te redovno uključivao iskustvo dajak vožnje u ture organizirane za predstavnike međunarodnih turističkih medija i turoperatora. Ključnu ulogu u unapređenju doživljaja dajaka imao je i Grad Banja Luka, koji je 2022. godine finansirao pristanište na rijeci Vrbas. Svoj doprinos daje i Centar za obrazovanje odraslih Banja Luka, koji je prepoznao važnost obrazovanja i razvoja vještina te pokrenuo radionice za obuku pojedinaca u izradi dajak čamca.

„Presretan sam što javnosti možemo predstaviti novu web stranicu kojom slavimo prastaru tradiciju dajaka u našem gradu. Ova interaktivna platforma nudi putovanje kroz naše naslijeđe i poziva posjetioce da iskuse magiju rijeke Vrbas. Pozivamo sve građane Banjaluke i posjetioce da budu dio nezaboravnog iskustva vožnje dajakom! Koristim priliku da se zahvalim našim partnerima, projektu USAID Turizam, Gradu Banja Luka i Centru za obrazovanje odraslih Banja Luka!“

Andrej Zamolo, predsjednik Dajak centra

„U skladu s ciljem razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, USAID je pružio tehničku podršku razvoju moderne web stranice Dajak centra Banja Luka. Uz registraciju Dajak centra kao preduzetničke firme koja može pružati komercijalne usluge, ovo je važan trenutak za Dajak centar i veoma smo sretni što smo bili dio tog procesa. Vjerujemo da će nova web stranica otvoriti nove mogućnosti za promociju aktivnosti i ciljeva, te da će imati pozitivan utjecaj na rad u lokalnoj zajednici. USAID ostaje posvećen podršci udruženjima poput Dajak centra i radujemo se daljoj saradnji usmjerenoj ka održivom turizmu, koji će očuvati bogato banjalučko kulturno-historijsko naslijeđe”.

Erol Mujanović, zamjenik direktora Odjela za ekonomski razvoj USAID/BiH

You May Also Like…