Izabrano je prvih 14 Najljepših sela Bosne i Hercegovine!

14-najljepsih-sela-bosne-i-hercegovine_alterural-usaid-turizam

Koncept Najljepša sela pokrenulo je francusko udruženje Les Plus Beaux villages de France 1981. godine. Njegova misija je očuvanje, unapređenje i promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa ruralnih područja, s ciljem doprinosa njihovom ekonomskom razvoju. Koncept je proširen stvaranjem Federacije najljepših sela na svijetu u gradu Gordesu u Francuskoj. Prvi sastanak okupio je nacionalne mreže najljepših sela Francuske, Belgije, Italije, Japana i Španije. Ovaj koncept kasnije su usvojile i druge zemlje kao što su Njemačka, Švicarska, Japan i Liban.

Nakon provedenog javnog poziva i procedure odabira, u maju 2022. godine USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) odabrao je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural kao nosioca koncepta Najljepša sela Bosne i Hercegovine. Uz tehničku podršku projekta USAID Turizam, Alterural je definirao kriterije za odabir, povelju kvaliteta i metodologiju za inicijativu Najljepša sela Bosne i Hercegovine, te formirao Komisiju za kvalitet koju sačinjavaju stručnjaci iz oblasti arhitekture, kulturnog i prirodnog naslijeđa, ruralnog razvoja i geologije kako bi se odmah pristupilo evaluaciji pristiglih prijava. Nakon kompletiranja procesa evaluacija, odabrano je prvih 14 sela koja će biti uvrštena u listu Najljepša sela Bosne i Hercegovine.

Dodjela ove oznake predstavlja početak trajne saradnje između Udruženja Alterural i odabranih sela. Uz podršku projekta USAID Turizam, stručnjaci Udruženja Alterural od sada će biti na raspolaganju za davanje preporuka u pitanjima zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa i razvoja održive turističke ponude, te pokrenuti zajedničke akcije odabranih sela za rješavanje zajedničkih problema i izazova, te promoviranje članstva u ovoj grupaciji. Udruženje Alterural će podržati planirane obuke i aktivnosti izgradnje kapaciteta, kao i promociju odabranih sela. Kako se promocija označenih sela povećava, očekuje se da će se ona suočiti sa većim turističkim tokom i stoga bi trebalo da budu u stanju da njime pravilno upravljaju.

Glavni ciljevi projekta Najljepša sela Bosne i Hercegovine su:

• Očuvati bosanskohercegovačka sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama

• Promovirati bosanskohercegovačka sela podizanjem svijesti o njihovim prirodnim ljepotama i jedinstvenom kulturnom naslijeđu

• Razvijati bosanskohercegovačka sela jačanjem njihove prisutnosti na lokalnoj i evropskoj turističkoj karti i doprinijeti socio-ekonomskom razvoju ruralnih područja

• Ponuditi nove ekonomske prilike i alternativu odlasku mladih iz ruralnih područja

#Naziv selaOpćinaEntitetGlavne atrakcije i karakteristike odabranih sela
1BlagajMostarFBiHSmješten uz kristalno čiste vode rijeke Bune koja izvire iz impozantne stijene, Blagaj je produhovljeno mjesto za relaksaciju u očaravajućoj ljepoti. Ovo mjesto nudi najbolje očuvanu hercegovačke arhitekture osmanskog perioda. Zadivljujuća tekija u Blagaju je vrhunac doživljaja ove destinacije.
2BobovacVarešFBiHNekadašnja kraljevska rezidencija smještena je u srcu vareških planina! Bobovac je kolijevka srednjovjekovnoj vladavini Bosanske banovine i Bosanskog kraljevstva, te posljednji dom kraljice Katarine Kotromanić. Ono što u ovom kraju danas možda najviše očarava jeste inspirativno prirodno naslijeđe. Bobovac je smješten na vrhu grebena, okruženog planinskim šumama i kristalno čistim bujicama vode.
3BratačNevesinjeRSIstinski skriveni dragulj istočnohercegovačkog kraja, Bratač otkriva začuđujuće bogatstvo historijskog naslijeđe na nevesinjskoj visoravni – antičke rimske ostatke, srednjovjekovni most i najstarije tradicionalne igre, poznatije kao Nevesinjska Olimpijada.
4Guča GoraTravnikFBiHSmještena iznad nekadašnje bosanske prijestolnice – Travnika, selo Guča Gora postaje idealna destinacija za planinare i bicikliste. Najveća atrakcija Guče Gore je franjevački samostan izgrađen u stilu arhitekture 19. vijeka, kojeg je često posjećivao dobitnik Nobelove nagrade Ivo Andrić
5Kraljeva SutjeskaKakanjFBiHSmještena u srcu planine Perun, Kraljeva Sutjeska karakteristična je po nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine – manastiru kojeg je izgradio bosanski kralj Stjepan II Kotromanić. Kraljeva Sutjestka je šarmantno selo koje nudi usklađenu cjelinu narodne arhitekture tipičnu za područje centralnu Bosnu.
6Krupa na VrbasuBanja LukaFBiHOvaj mali raj prepoznatljiv je po prirodnoj ljepoti, uključujući rijeku Krupu koja je domaćin takmičenjima u raftingu. Najbolji panoramski pogled pruža se s ostataka srednjovjekovnog grada Grebena. Najveća atrakcija ovog sela su živopisni vodopadi i vodenice na rijeci Krupi, koje su i danas u upotrebi.
7Martin BrodBihaćFBiHMartin Brod je poznat po brojnim sedrenim barijerama i vodopadima na koritu rijeke Une. Upravo ovdje nalazi se najljepši i najprivlačniji dio rijeke Une, vodopad Milančev buk visok preko 50 m.
8OstrožacCazinFBiHSmješten između predivno očuvanog dvorca i rijeke Une, Ostrožac nudi bajkoviti i antički osjećaj. Ostrožcem dominira višeslojni građevniski kompleks koji se sastoji od srednjovjekovne utvrde, tvrđave iz osmanskog perioda, dvorca Lothara Von Berksa iz autrougarskog perioda i kolekcije modernih skulptura smještenih u prirodnom ambijentu Starog grada.
9PeckaMrkonjić gradRSPecka je oličenje netaknute prirode o kojoj sanjamo. To je centar avanturizma i mjesto okupljanja za sve ljubitelje prirode i penjače. Najvažnije atrakcije su izvorišta rijeka Sane i Plive, te eko zona Zelenkovac.
10Prokošo jezeroFojnicaFBiHNomadsko selo odsječeno od svijeta 6 mjeseci u godini – Prokoško jezero jedinstveno je po svojoj ambijentalnog ljepoti. Na obronku ledničkog jezera, pastiri još uvijek dolaze sa svojim stadima, skupljaju divlje voće i biljke, te brižno čuvaju endemskog stanovnika jezera tritona.
11RavnoRavnoFBiHRavno predstavlja savršenu, suncem okupanu ljepotu, hercegovačkog i jadranskog zaleđa sa svojim kamenim kućama, te homogenim i neuporedivim prirodnim i kulturološkim naslijeđem. Najveće atrakcije su pećina Vjetrenica i manastir Zavala.
12Stupe ŽabljakLivnoFBiHStupe su dom bosanskohercegovačkim divljim konjima i kraljevstvo njihove slobode. Poznate su po proizvodnji livanjskog sira i kulinarskim specijalitetima.
13UmoljaniTrnovoFBiHMisteriozno selo nad kojim bdije legendarni zmaj, vodenice i čarobne šetnje duž rijeke Studeni Potok. Umoljani su već postali veoma poznata destinacija za sve ljubitelje prirode.
14VranciKreševoFBiHVranci su poziv za put u prošlost. To je skriveni zaseok kovača i zanatlija, a selo predstavlja bogatstvo mineralnom vodom Bosne i Hercegovine, zajedno s rudnicima, te strpljivim i preciznim radom stanovnika na otkrivanju sjaja i plodova zemljišta.
Opisi 14 odabranih sela!

U nastavku pogledajte video u kojem je prikazano prvih 14 sela u vrštenih na listu Najljepša sela Bosne i Hercegovine:

Najljepša sela Bosne i Hercegovine – The Most Beautiful Villages of Bosnia and Herzegovina – YouTube

Najljepša sela Bosne i Hercegovine

You May Also Like…