Kako primijeniti ISO Standard 21902 – Pristupačan turizam za sve?

iso-standard-21902_pristupacan-turizam-za-sve_rodna-ravnopravnost-u-turizmu_unwto_fundacion-once-une

 Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) objavila je prvi svjetski standard o pristupačom turizmu, ISO 21902 turizam i povezane usluge – Pristupačan turizam za sve – Zahtjevi i preporuke. Ovo je međunarodni standard koji nudi smjernice za stvaranje pristupačnog turizma za sve, na jednakim osnovama.

 Svjetska turistička organizacija (UNWTO), Fundación ONCE i UNE (Asociación Española de Normalización) predvodili su razvoj ovog pionirskog, međusektorskog standarda na međunarodnom nivou, fokusirajući se na pristupačni turizam kroz cijeli lanac vrijednosti turističkog sektora. Tokom 2021. i 2022. godine UNWTO, Fundación ONCE i UNE, u saradnji sa stručnjacima, održali su kampanju podizanja svijesti kojom su se obratili državama članicama i partnerima, s ciljem promoviranja usklađenog pristupačnog turizma na globalnom nivou, uz primjenu standarda.

 ISO Standard 21902 podiže svijest o jednakim ljudskim pravima i promovira holističan pristup u razvoju sektora turizma. Istovremeno, ISO Standard 21902 poziva i javni i privatni sektor da se uključe aktivnije u kreiranje politika i strategija poslovanja u čijoj će osnovi biti pristupačnost turizma. Sve preporuke su definirane u saradnji s organizacijama za osobe s invaliditetima, civilnim društvom i predstavnicima turističkog sektora.

 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 15% svjetske populacije (1 milijarda ljudi) živi s nekim oblikom invaliditeta. Pristupačnost turističkih objekata, proizvoda i usluga za sve trebala bi biti fokus svake odgovorne i održive turističke politike. Pristupačnost se ne odnosi samo na ljudska prava. To je poslovna prilika za destinacije i kompanije da ugoste sve posjetitelje i povećaju svoje prihode. Zbog načina na koji se uređuje okoliš, infrastruktura i široki raspon turističkih usluga, turisti s invaliditetom često se suočavaju s izazovima, počevši od stvarnog planiranja putovanja i uključivanja iskustva u destinaciji.

Primjenom ISO Standarda 21902 podstičemo promjenu! Zato, preuzmite u nastavku dokument u kojem se nalazi niz preporuka za stvaranje pristupačnog okruženja u sektoru turizma:

ISO Standard 21902 Accessible Tourism for all

(Kliknite na naziv dokumenta)


Izvor informacija: https://www.unwto.org/accessibility

You May Also Like…