Mostar proslavio prestižnu titulu “Evropski grad vina Dionisio 2024”

mostar-evropski-grad-vina-dionisio-2024_recevin_iter-vitis_vinska-cesta-hercegovine_usaid-turizam_bosna-i-hercegovina

Svečanim programom u organizaciji Grada Mostara, Vanjskotrgovinske/spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini i članica Vinske ceste Hercegovine, proslavljena je prestižna titula Evropskog grada vina Dionisio 2024. Ovu titulu dodjeljuje Evropska mreža gradova vina (RECEVIN).

Brojni domaći i međunarodni gosti imali su priliku da saznaju više o Vinskoj cesti Hercegovine i učestvuju na događaju profesionalnog umrežavanja. Tokom događaja, degustirana su i hercegovačka vina, te je upriličena i  zvanična ceremonija dodjele titule Evropskog grada vina Dionisio 2024 u mostarskoj Gradskoj vijećnici. Partneri iz vinarskih udruženja iz Portugala, Italije, Hrvatske, Moldavije i Azerbejdžana prenijeli su svoja iskustva u razvoju vinskog turizma svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine.

„Titula Europskog grada vina Dionisio pokazuje našu kulturu i tradiciju, a ovakvi događaji pokazuju našu pripadnost europskoj obitelji. Ponosni smo biti domaćinom promociji prestižne RECEVIN nagrade i stajati uz velike europske gradove koji su ranije bili nositelji titule Europskog grada vina Dionisio. Ovakva suradnja i promocija odražava našu trajnu opredijeljenost prema europskoj obitelji gradova, kao i država. Siguran sam kako ćemo kroz ovu godinu i sve naše događaje pokazati našu multikulturalnost, tradiciju vinske regije Hercegovine ali i perspektivnu budućnost grada Mostara i Bosne i Hercegovine “ izjavio je gradonačelnik Mostara dr.sc. Mario Kordić, koji je ujedno i organizirao svečanu ceremoniju u Gradskoj vijećnici.

Na fotografiji je gradonačelnik Mostara dr.sc. Mario Kordić, tokom izjava za medije.
Autor fotografije: USAID Turizam/Jasmin Agović

Titula Evropskog grada vina Dionisio nije samo dokaz kvalitete vina proizvedenih u mostarskom području, već i posvećenosti Mostara očuvanju i promicanju vinogradarske baštine. Ovo priznanje slijedi uspješni mandat Toulousea kao Evropskog grada vina Dionisio 2023, što pozicionira Mostar u srce evropske vinogradarske kulture i otvara nove puteve za kulturni i ekonomski razvoj.

„Upućujem iskrene čestitke Gradu Mostaru povodom početka mandata Evropskog grada vina Dionisio 2024. godine! USAID je ponosan što je podržao vas i Vinsku cestu Hercegovine na putu do ove titule. Zaista vjerujemo da je ovo tek početak nečeg veoma posebnog. Nešto što će promijeniti način na koji svijet vidi Bosnu i Hercegovinu. Ovo priznanje odaje počast Mostaru kao centru proizvodnje vina i međunarodnoj vinskoj destinaciji, te stvara ponos među lokalnim stanovništvom, jer pokazuje svijetu što Mostar i Hercegovina imaju za ponuditi – odlično vino, ukusnu hranu, izuzetne prirodne ljepote i nevjerojatne ljude,“ izjavio je direktor ekonomskog odjela USAID/BiH dr. Karl Wurster.

Na fotografiji je direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH dr. Karl Wurster, tokom izjava za medije.
Autor fotografije: USAID Turizam/Jasmin Agović

Ova titula također predstavlja priznanje za cjelokupnu Vinsku cestu Hercegovine, kulturnu rutu koja pored Mostara obuhvata i gradove/općine Čitluk, Ljubuški, Čapljina, Stolac i Trebinje. Vinska cesta Hercegovine članica je panevropske kulturne rute Iter Vitis Vijeća Europe, koja promovira neke od najistaknutijih evropskih vinskih destinacija uz njihove jedinstvene krajolike, autentičan način života, te kulturno-historijsku i materijalnu baštinu.

„Nakon olimpijskog Sarajeva i europski vinski Mostar! Moramo biti ponosni na ovu titulu i iskoristiti trenutak za dobru promociju, ne samo vinarija i vinskog turizma, već i proizvođača domaćih proizvoda, ugostiteljskih objekata, turističkih agencija odnosno aktivnog turizma i svih dionika Vinske ceste Hercegovine. Naš cilj je da Vinska cesta Hercegovine postane ne samo europska, nego i svjetska destinacija za sve koji cijene vrhunska vina i jedinstveno iskustvo koje naša regija može ponuditi,“  izjavio je predsjednik VTK/STK BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković

Na fotografiji je predsjednik VTK/STK BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković, tokom izjava za medije.
Autor fotografije: USAID Turizam/Jasmin Agović

Dodjela titule Europskog grada vina Dionisio 2024. Gradu Mostaru označava početak godine ispunjene događanjima koja imaju za cilj promovirati izvrsna vina i vinogradarske tradicije regije. Više informacija pronađite na stranici https://hwr.ba/mostar-wine-city/.

„Kako bi ona bila korisna i efektna za cjelokupnu regiju Hercegovine, važno je da titula Europskog grada vina Dionisio ne bude samo bedž koji se prikači na sako ili slogan za web stranicu; te da Grad Mostar iskoristi to priznanje za izgradnju međunarodnih odnosa, kao most prema drugim uspješnim europskim destinacijama za vinski turizam, za ulazak u klub najpoželjnijih destinacija za ljubitelje vina. Prisustvo kolega iz Portugala, Italije, Hrvatske, Moldavije i Azerbajdžana znači da će odjek vrijednosti Mostara i Hercegovine kao destinacije za vinski turizam već imati širok odjek. Koristimo to svakodnevno kako bismo unaprijedili vidljivost Mostara i etablirali ga kao vrhunsku destinacija po atraktivnosti i kvalitetu, ali uvijek sa posebnom pažnjom prema dugoročnoj održivosti“, zaključila je predsjednica Iter Vitis kulturne rute vijeća Europe Emanuela Panke.

 Na fotografiji je predsjednica Iter Vitis kulturne rute vijeća Europe Emanuela Panke, tokom izjava za medije.
Autor fotografije: USAID Turizam/Jasmin Agović

You May Also Like…