Načela za jačanje uloge žene

jacanje-uloge-zena-u-turizmu

Načela za jačanje uloge žene ili Women’s Empowerment Principles – WEPs, osiguravaju holistički okvir rada za kompanije u promoviranju rodne ravnopravnosti i jačanju uloge žena na radnom mjestu, tržištu i zajednici, time potičući na pozitivne promjene i rezultate unutar društva i poslovanja.

Ova načela utemeljena su 2010. godine u okviru rada organizacija UN Women i UN Global Compact, te su usklađena s međunarodnim standardima rada i ljudskih prava. Načela su utemeljena na spoznaji da kompanije imaju važan udio i odgovornost za rodnu ravnopravnost i jačanje uloge žena. Ujedno, to je jedinstvena platforma za razmjenu iskustava i naučenih lekcija o povezanosti rodne ravnopravnosti s uspjehom poslovanja, koja otvara prostor za napredak i kontinuirano praćenje rezultata.

Kliknite i preuzmite dokument u nastavku:

Equality Means Business - Women's Empowerment Principles

Načela služe kao putokaz za poticanje poslovnih praksi koje osnažuju žene, uključujući jednaku platu, jednake mogućnosti za napredovanje u karijeri, plaćeno roditeljsko odsustvo i nultu toleranciju na seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. Zajedničkim radom možemo voditi i oblikovati put do rodno pravičnog svijeta.“

Sanda Ojiambo, izvršna direktorica UN Global Compact

You May Also Like…