Nacionalni rodni profil poljoprivrednih i ruralnih domaćinstava

nacionalni-rodni-profil-poljoprivrednih-i-ruralnih-domacinstava_organizacija-za-prehranu_fao_sigurnost-hrane_poljoprivreda_kvalitet-zivota-u-ruralnim-podrucjima

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization – FAO) svoj rad usmjerila je ka sigurnosti hrane, povećanju poljoprivredne proizvodnje i poboljšanju kvalitete života ljudi u ruralnim područjima. To je velikim dijelom uvjetovano koliko je moguće eliminisati društvene i ekonomske nejednakosti između žena i muškaraca. Istovremeno, UN Women i FAO zajedničkim naporima nastoje promovirati rodnu ravnopravnost i eliminisati diskriminaciju žena, uvođenjem specifičnih programa, strategija i politika.

U Bosni i Hercegovini, žene u ruralnim područjima imaju značajnu ulogu u svojim zajednicama i domaćinstvima. Ipak, UN Komitet za eliminaciju diksriminacije žena navodi da su žene u ruralnim područjima izložene brojnim preprekama i oblicima diksriminacije. Tačnije, žene nemaju pristup ključnim resursima, te je potrebno strateški ulagati u razvoj i implementiranje politike za poboljšanje kvalitete života žena u ruralnim područjima.

Saznajte više o metodologiji istraživanja i preporukama:

You May Also Like…