Novi itinereri Hub&Spoke modela za Sarajevo i Mostar!

hub-and-spoke_sarajevo-i-mostar_itinereri_mjesta-u-blizini-sarajeva_mostara

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam) u saradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo) i Gradom Mostarom, kreirao je tematske itinerere i programe koji povezuju Sarajevo i Mostar s obližnjim gradovima, selima i turističkim atrakcijama koje su obuhvaćene programom Hub&Spoke Model.

Ovi itinereri mogu se koristiti u kreiranju i razvoju novih atraktivnih paketa, koji kao polaznu tačku imaju Sarajevo, odnosno Mostar (Hubs), time ohrabrujući posjetu obližnjim mjestima/lokalitetima (Spokes).

Cilj ovog inovativnog modela je povećanje broja posjetitelja, stope potrošnje, dužine boravka u gradovima Sarajevu i Mostaru, te njihovim okolnim općinama i gradovima, koji se nalaze u neposrednoj blizini i u okviru vožnje od 1,5h. Kriteriji za odabir ovih lokaliteta (Spokes) uključuju blizinu gradovima (Hubs), razvijenost infrastrukture, bogatstvo kulturološkim, prirodnim i historijskim naslijeđem, jedinstvenost iskustava, te raspoloživost smještajnih kapaciteta.

Nakon niza održanih fokus grupa s relevantnim predstavnicima lokalnih zajednica, USAID Turizam zajedno s partnerima Visit Sarajevo i gradom Mostarom, predstavlja nove itinerere koji svojim predviđenim programima putovanja mogu produžiti boravak posjetitelja, povećati potrošnju i time značajno doprinijeti ekonomskoj dobiti za lokalne zajednice, ohrabrenju novih investicija i otvaranju novih radnih pozicija u sektoru turizma Bosne i Hercegovine.

U nastavku pogledajte niz tematskih programa, prilagođenih različitim profilima putnika, te različitim interesima. Ovi programi mogu biti korišteni u izvornom obliku ili vam mogu poslužiti kao inspiracija da razvijete neke nove programe, koji prate interes vašeg poslovanja. Itinereri predviđeni za Sarajevo i Mostar, uključuju jasan plan i program, te odgovaraju na pitanja raspoloživosti resursa potrebnih za njihovu realizaciju.

Sarajevo Hub and Spokes destinacije uključuju: Bjelašnicu/Igman, Fojnicu, Ilijaš, Kakanj, Kiseljak, Kreševo, Pale/Jahorina, Travnik, Vareš, Visoko i Zenicu. Preuzmite itinerer i valorizirajte njegovu upotrebu i u vašem poslovanju, klikom na ‘Download’:

Mostar Hub and Spokes destinacije uključuju: Neum, Ravno, Čitluk, Nevesinje, Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Stolac i druge susjedne općine Berkovići, Ljubinje, Jablanica, Konjic, te šire područje Grada Mostara (Buna, Blagaj, Žitomislići, Goranci, i dr.). Preuzmite itinerer i valorizirajte njegovu upotrebu i u vašem poslovanju, klikom na ‘Download’:

You May Also Like…