Osnaživanje lokalnih zajednica kroz održivi turizam

g-adventures_lokalne-zajednice-u-bih_bosna-i-hercegovina_usaid-turizam

USAID Turizam pokreće saradnju s G Adventures, kompanijom koja vodi putnike iz cijelog svijeta u više od 100 zemalja, kako bi predstavili seriju putovanja za Bosnu i Hercegovinu

USAID Turizam pokreće saradnju s G Adventures, kompanijom koja vodi putnike iz cijelog svijeta u više od 100 zemalja, kako bi predstavili seriju putovanja za Bosnu i Hercegovinu.

Uz podršku USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), turoperatora G-Adventures i Svjetskog vijeća za otpornost putovanja i turizma (GTTRC), Bosna i Hercegovina će biti uključena u prošireni program putovanja koji je dizajniran s ciljem podrške lokalnim zajednicama, istovremeno predstavljajući jedinstvenu kulturu, prirodu i naslijeđe Balkana.

Pionir u vođenju ovih putovanja bit će G Adventures, turoperator specijaliziran za turizam lokalnih zajednica i putovanja u malim grupama, koji nudi više od 750 tura u 100 zemalja, na sedam kontinenata. Nagrađivana putovanja G Adventuresa podržavaju lokalne zajednice, pružajući putnicima značajna iskustva s ljudima, kulturama, pejzažima i divljim životinjama, istovremeno stvarajući osjećaj slobode i fleksibilnosti u istraživanju. Odgovoran pristup G Adventuresa putovanjima demonstrira se kroz njihovu predanost širem društvenom utjecaju ‘G za Dobro’, što uključuje smjernice za putovanja za djecu, smjernice za divlju floru i faunu i autohtone narode, te različite projekte zasnovane na zajednicama širom svijeta.

Kao dio novog partnerstva, predstavnici G Adventuresa posjetit će Bosnu i Hercegovinu, a USAID Turizam će osigurati posjete i susrete s pružateljima usluga u turizmu, kako bi se razgovaralo o idejama za buduća iskustva tokom putovanja. USAID Turizam i G Adventures će također sarađivati na organizaciji međunarodnih putovanja za medije, kako bi se povećalo interesovanje za zemlju i novi program. Osim toga, GTTRC će koristiti svoj međunarodno priznati profil za promociju ove saradnje kroz svoje događaje, kao primjer uspješnog modela za rast u održivom turizmu.

Ova saradnja služi kao uvjerljiv prikaz svih benefita koje ruralne i lokalne zajednice mogu ostvariti kroz turizam zasnovan na lokalnim zajednicama. Također, ova saradnja je pokazatelj da se otvaraju putevi za razvoj održivog turizma u regiji. Osim toga, cilj je ponuditi putnicima bogato iskustvo u destinaciji, time osiguravajući da se prednosti avanturističkog putovanja šire distribuiraju u regiji.

You May Also Like…