Otkrijte svoju gastronomsku strast: razmislite o karijeri kuhara!

Zajedničkim naporima USAID Turizam, GIZ TVET i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, Ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo i Srednjoškolski centar Hadžići izradili su novi nastavni plan i program (NPP) za zanimanje kuhar. Nastavni plan i program prilagođen je potrebama ugostiteljstva i u primjeni je od septembra 2022. Trenutno nastavu po novom nastavnom planu i programu pohađa 60 učenika koji stječu praktična iskustva radeći kod poslodavaca u ugostiteljstvu.

Reakcije na novi NPP izrazito su pozitivne, a predstavnici škola, privrednih komora i resornih ministarstava ocjenjuju ga značajnim iskorakom u modernizaciji, posebice u smislu usmjerenosti na učenika i ishode učenja.

Koliko je važna kontinuirana edukacija u ugostiteljstvu, pokazalo se i na prvom HUBIH Masterclass-u u organizaciji Sfere d.o.o. u martu 2023. godine. Više od 250 učesnika pohađalo je deset masterclass-ova na jednom mjestu, u okviru kojih su sudjelovali najbolji predavači iz gastronomije i industrije pića. Polaznici su imali priliku čuti o tajnama uspjeha, te usvojiti neke nove tehnike i trikove.

USAID Turizam razgovarao je s renomiranim kuharima i polaznicima gastronomskih masterclass-ova, koji su govorili o posvećenosti prema profesiji, izazovima i ljepotama ovog zanata. Nadalje, analiza o ljudskom kapitalu u turizmu koju je nedavno sproveo projekt USAID Turizam,  otkrila je nedostatak od 8,100 radnika u ugostiteljstvu i turizmu do 2027. godine, što ukazuje na veliku potražnju za kvalificiranim stručnjacima u nadolazećim godinama.

U tom svjetlu gospodin Predrag Blagojević, profesor kulinarstva, potiče roditelje i učenike da razmisle o kulinarskom obrazovanju: „Pošaljite svoju djecu u naše škole, vidjet ćete da je to vrlo perspektivno, dobro plaćeno zanimanje, zanimanje iz kojeg mogu biti korisni članovi ovog društva, izvesti svoje porodice na pravi put i pronijeti ime naše profesije, našeg grada po cijelom svijetu.”

Jeste li spremni istražiti svoju strast prema gastronomiji i krenuti u karijeru kuhara?

 Pridružite se kulinarskoj avanturi i odaberite svoj put – put vještih profesionalaca u ugostiteljstvu!

Pronađite svoju motivaciju danas, pogledajte video:

You May Also Like…