Politika privatnosti

Obavijest o privatnosti

Hvala na Vašem interesovanju za USAID Turizam web stranicu. Vaša privatnost i sigurnost su nam izrazito važni. Ova web stranica ne prikuplja lične podatke prilikom otvaranja dostupnog sadržaja, osim ako Vi to ne izaberete. No, informiramo Vas da ipak prikupljamo određene tehničke informacije u svrhu optimiziranja rada stranice. 

Također, željeli bismo Vas informirati o zakonu koji jasno definira Vaša prava u vezi ličnih informacija. To je opisano u Aktu o privatnosti iz 1974. godine (izmijenjen kao 5 U.S.C. 552) koji regulira Arhiv SAD-a. Ovaj zakon uključuje sve informacije objedinjene u Sistemu arhiviranja prema Aktu o privatnosti (Privacy Act System of Records – SOR) koje mogu biti ponovno povezane s identifikacionim informacijama kao što su ime, broj socijalnog osiguranja ili neki drugi identifikacioni broj ili simbol. Nadalje, osoba koja smatra da su prava o privatnosti narušena na bilo koji način, ima puno pravo da traži pristup njegovim/njenim podacima, kao i da zahtijeva korekcije unesenih informacija. Akt o privatnosti zabranjuje zloupotrebu podataka bez pisanog pristanka osobe čije se informacije razmatraju, osim ako nije nužno primijeniti jednu od 12 iznimki navedenih u Aktu. Akt o privatnosti možete pročitati na sljedećem linku: http://www.justice.gov/opcl/privstat.htm.

Način na koji koristimo informacije o Vašoj posjeti web stranici prati sljedeće korake: 

Informacije koje prikupljamo i pohranjujemo automatski

Kada posjetite web stranicu turizambih.ba, mi ne prikupljamo i pratimo nikakve lične informacije. Možemo pohraniti samo neke ili sve od navedenih podataka:

  • ID sesije (nasumični generički broj)
  • Sadržaj koji posjećujete na našoj stranici

Mi koristimo objedinjene informacije kako bismo učinili našu web stranicu korisnom za posjetitelje – kako bismo saznali broj posjetitelja naše stranice i vrste korištene tehnologije, te naposljetku, kako bismo detektovali sve operativne probleme i poboljšali sigurnost web stranice generalno. 

Informacije koje dajete na korištenje USAID Turizam web stranici

Ne morate davati nikakve lične informacije kako biste posjetili web stranicu. 

Svakako imate mogućnost da ostavite lične informacije u svrhu primanja informacija o  USAID Turizam projektnim aktivnostima kao što je newsletter ili da budete dijelom online kolaborativnog foruma. 

USAID Turizam će koristiti samo one lične informacije u primarnu svrhu, kao što su odgovor na poruku ili za odobrenje pretplata koje ste odabrali. U određenim slučajevima, Vaš komentar ili sugestija mogu biti proslijeđeni drugim američkim vladinim agencijama ili odjelima, kako bi odgovor na Vaš upit bio kvalitetniji. 

Neki od naših newsletter-a koriste sisteme e-mail distribucija trećih lica. U ovim slučajevima, e-mail politika privatnosti bit će dostupna u vrijeme Vaše pretplate na newsletter. Moći ćete pronaći link u dnu svakog newsletter-a, s uputama kako da ugasite Vašu pretplatu. 

U određenim situacijama, kao što su komentari na blogu ili grupne diskusije, informacije koje dajete biće vidljive javnosti. Iz tog razloga, molimo Vas da ne dijelite nikakve lične informacije koje ne želite da budu objavljene. USAID Turizam nije odgovoran kako će Vaše informacije koristiti drugi učesnici. 

Kada dobrovoljno ostavite Vaše informacije, to je pristanak da se informacije koriste u svrhu onoga zbog čega ste ih i priložili. Kada kliknete “Submit” dugme na bilo kojoj web formi pronađenoj na našim stranicama, time dajete Vaš dobrovoljni pristanak da se koriste informacije za koje ste prethodno dali odobrenje, kao i svrhu koju ste izabrali.  

Obavijest o sigurnosti

Za potrebe sigurnosti stranice, te kako bismo učinili naš servis dostupnim svim korisnicima, ovaj sistem koristi software programe za praćenje svih sumnjivih radnji na stranici u vidu pokušaja mijenjanja sadržaja ili informacija, koji mogu biti štetni. 

Svi neautorizirani pokušaji da se dodaju ili promijene informacije na stranici su strogo zabranjene i mogu biti kažnjive u skladu s Aktom iz 1986. godine koji sadrži izričite zakonske propise o računarskoj prevari i zloupotrebi, kao i Akt o nacionalnoj zaštitnoj informacionoj infrastrukturi (Naziv 18 U.S.C., odjeljci 1001 i 1030). 

Ukoliko monitoring otkrije dokaze o potencijalnim kriminalnim radnjama, takav dokaz može biti proslijeđen osoblju nadležnom za sprovođenje zakona. 

Kolačići (Cookies)

Kada posjetite neke web stranice, njihovi web serveri generišu segmente informacija, poznatije pod nazivom „Cookies“. Oni se uglavnom koriste za prepoznavanje Vašeg računara prilikom budućeg korištenja web stranice. 

Turizambih.ba koristi pojedinačne sesije kolačića u tehničke svrhe, kao što je neprimjetna navigacija na stranici. Ovi kolačići ne pohranjuju podatke permanentno i oni nisu pohranjeni na Vašem računaru. Dostupni su isključivo tokom aktivne sesije, tako da u momentu kada se Vaša sesija završi, kolačići nestaju. 

Također, turizambih.ba koristi kolačiće za više sesija kako bismo bolje razumjeli potrebe korisnika i optimizirali rad stranice. Statistike  o prometu na stranici prikupljaju se i objedinjuju anonimno, tako da nijedna informacija ne može biti praćena do određenog pojedinca. USAID Turizam ne prikuplja lične podatke kao što su brojevi socijalnog osiguranja, datum ili mjesto rođenja. 

Upotreba kolačića nije povezana s ličnim podacima na bilo koji način. Možete ukloniti ili blokirati kolačiće promjenom postavki Vašeg pretraživača. Za više informacija posjetite sljedeći link

http://www.usa.gov/optout_instructions.shtml.

Općenito odricanje od odgovornosti i obavijest o autorskim pravima 

Informacije predstavljene na web stranici smatraju se javnim informacijama i mogu se dalje distribuirati ili kopirati, osim ako je navedeno da su predmet zaštite autorskih prava. No, svako preuzimanje pisanog ili vizuelnog sadržaja mora uključiti navod izvora: USAID Turizam, kao i posebno naglašavanje pojedinačnih autorskih prava na web stranici. 

Preporučujemo da se podaci USAID Turizam projekta isključivo zahtijevaju s ove web stranice, a ne putem drugih izvora koji mogu promijeniti informacije ili na neki način isključiti materijale koji su krucijalni za razumijevanje informacija. Naši napori u pružanju tačnih i potpunih informacija su kontinuirani, no to ne isključuje mogućnost da će određene informacije biti promijenjene prilikom ažuriranja. 

 

Odricanje od odgovornosti

Ulažemo velike napore u pružanje potpunih i tačnih informacija za korisnike naše stranice. No, ograničenost vremenom, te potreba da se u kratkom vremenskom roku učita veliki broj dokumenata i vijesti ne čini naš sadržaj izoliranim od grešaka. Ne postavljamo nikakve tvrdnje, obećanja ili garancije o tačnosti, potpunosti ili adekvatnosti sadržaja ove web stranice, te se izričito odričemo odgovornosti za eventualne greške i propuste prilikom dijeljenja sadržaja na web stranici. 

U skladu s prethodno navedenim, ni Vlada SAD-a, niti USAID Turizam, te njihovi uposlenici i ugovorni obveznici ne daju nikakvu garanciju, direktnu, implicitnu ili zakonsku, uključujući, ali ne ograničavajući na garancije o nepostojanju povrede prava trećih strana, naslova i garancija o prikladnosti i trgovanju sadržajem USAID Turizam stranice ili nekih drugih direktno povezanih ili izvornih resursa s interneta. 

Zaključno s ovim, niti Vlada SAD-a niti USAID Turizam ne preuzimaju pravnu odgovornost za tačnost, potpunost ili korisnost informacija, proizvoda ili otkrivenih procesa, kao ni zaštitu od računarskih virusa; i ne garantuje stopostotnu zaštićenost privatnog vlasništva upotrebom takvih informacija, procesa ili proizvoda.  

Odricanje od odobrenja

Informacije objavljene na ovoj web stranici uključuju linkove za informacije koje kreiraju i održavaju druge javne i/ili privatne organizacije. Ova stranica sadrži te linkove isključivo za informiranost i prikladnost našim korisnicima. Kada korisnici izaberu eksterni link, oni napuštaju turizambih.ba stranicu i podliježu politici privatnosti i sigurnosti vlasnika/sponzora eksterne stranice. Rukovodioci ove stranice: 

  • Ne kontroliraju niti garantiraju tačnost, relevantnost, pravovremenost ili potpunost informacija na web stranici; 
  • Ne podržavaju organizacije koje sponzoriraju povezane web stranice, kao ni njihove stavove ili proizvode/usluge koje nude; 
  • Ne mogu odobriti korištenje materijala koji je zaštićen autorskim pravima i nalazi se na povezanim web stranicama. Korisnici moraju zatražiti takvu vrstu ovlaštenja eksternim putem. 
  • Nisu odgovorni za prijenose koji korisnici primaju s povezanih web stranica 
  • Ne garantiraju da će eksterne web stranice biti u skladu sa Odjeljkom 508 (Zahtjevi o pristupačnosti) Akta o rehabilitaciji. 

Preporučujemo da se detaljno informirate o politici privatnosti eksternih web stranica, jer ćete biti podložni njihovim politikama sigurnosti i privatnosti, odmah po napuštanju ove web stranice. 

Društveni mediji

USAID Turizam vodi blog i profile na nekoliko društvenih mreža trećih strana. Naš cilj je promovirati američkoj i domaćoj publici priču USAID Turizam projekta. 

Iako podstičemo na aktivniji angažman publike u vidu komentiranja naših objava i konverzacija, molimo Vas da imate na umu javni karakter naših profila, te da će sve informacije biti dostupne široj javnosti. Zbog toga Vas molimo da ne uključujete Vaše lične podatke poput privatnog broja telefona, e-mail adresu ili bilo koji drugi vid ličnih informacija koje su strogo povjerljivog karaktera. 

Iako neke lične informacije mogu biti dostupne USAID Turizam projektu korištenjem društvenih mreža (tj. imamo uvid u Vašu fotografiju i ime ako komentirate naše objave), mi ne prikupljamo takve informacije, niti ih dijelimo ili pohranjujemo. 

Naše prisustvo na društvenim platformama nije namijenjeno za podršku, preporuku ili favoriziranje bilo koje kompanije ili pružaoca usluge treće strane. 

Obavijest o Twitteru

Nalog USAID Turizma na Twitteru namijenjen je informiranju javnosti. No, uzimajući u obzir da Twitter nije u vlasništvu ni upraviteljstvu USAID-a, ne možemo kontrolirati prikupljanje ličnih informacija na toj platformi. Za više informacija, pogledajte Twitter politiku o privatnosti i saznajte o upravljanju ličnim podacima. 

Integrirani sadržaj treće strane 

USAID Turizam koristi sadržaje i aplikacije (widgete) treće strane koji se mogu integrirati. Takav sadržaj ćemo jasno označiti. Integrirani video sadržaj može postaviti određene kolačiće prilikom reprodukcije. Molimo Vas da za više informacija posjetite sljedeći link: politiku kolačića.

Upravljanje web stranicom

USAID Turizam upravlja cjelokupnim sadržajem, dizajnom i organizacijom web stranice, te koordinira objavljivanjem informacija na internet platformi. 

Inkluzivnost stranice 

USAID Turizam posvećen je stvaranju inkluzivne platforme, prilagođene svim pojedincima koji traže određene informacije na našoj web stranici. Potvrda tome je usklađenost rada stranice s Aktom o rehabilitaciji (Član 508) s izmjenama i dopunama. Ovaj zakonski okvir zahtijeva da svi pojedinci s invaliditetima (bilo da se radi uposlenicima ili pripadnicima šire javnosti) imaju pristup informacijama, uporedivim s informacijama za pojedince bez invaliditeta, osim ako bi to prouzročilo neopravdano opterećenje. Ukoliko ste korisnik nekih od tehnoloških pomagala (npr., čitač ekrana, čitač Brajevog pisma, itd.) i suočite s nekim problemom u pristupu informacijama, molimo Vas da  nas kontaktirate i navedete prirodu problema, URL (web adresu) informacija kojima ste pokušali pristupiti, te Vaše kontakt informacije. Kontaktirat ćemo Vas i u najkraćem roku Vas informirati. 

Pristup dokumentima u različitim formatima datoteka

Neki dokumenti na našoj web stranici su u PDF formatu, tako da možete pogledati publikacije u njihovom originalnom formatu neovisno od računara, operativnog sistema ili pretraživača putem kojeg pristupate internet platformi. Da biste uspješno koristili dokumente u PDF formatu, morate prvo preuzeti Acrobat Reader software (eksterni link). Za najbolje rezultate, trebate instalirati 10.x ili kasnije verzije.  Posjetite Adobe Reader Help and Support page (eksterni link) za više savjeta o rješavanju problema. A, ukoliko koristite čitač ekrana, preporučujemo da posjetite Adobe Reader Accessibility (eksterni link) stranicu, na kojoj možete pronaći vodič za korisnike PDF dokumenata s tehnološkim pomagalima. 

Provjera informacija 

Ako želite provjeru informacija objavljenih na ovoj web stranici USAID Turizam, kontaktirajte naše osoblje:

USAID Turizam

Džavida Haverića 5

71 000 Sarajevo
Telefon: +387 33 726-360

http://turizambih.ba/contact-us

Za više informacija

Ukoliko imate neke upite ili komentare u vezi javno objavljenih informacija, molimo Vas da kontaktirate USAID Turizam projektni tim putem gore navedenih kontakt informacija (broj telefona, e-mail, faks).