Spomenik prirode „Skakavac“: Novo mjesto susreta održivog avanturističkog turizma u BiH!

skakavac_sarajevo-outdoor-festival_usaid-turizam_bosna-i-hercegovina_avanturisticki-turizam_biciklizam_biciklisticka-utrka_skakavac-trail-2023

Sarajevo Outdoor Festival

Prvog septembarskog vikenda, izlagači iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine okupili su se na Sarajevo Outdoor Festivalu, s ciljem predstavljanja jedinstvenih proizvoda avanturističkog i sportskog turizma, sportske opreme, domaće i autohtone hrane, sportskih klinika, turoperatora, sportskih društava i klubova za domaće i inostrane turiste.

USAID Turizam pružio je tehničku podršku u realizaciji ovog događaja, promovirajući kako praksa održivog turizma uz zabavan sadržaj, može biti prilagođena svim generacijama. U sklopu festivala organizirana je  međunarodna Skakavac trail trka, brdska biciklistička trka, sportsko penjanje na prirodnoj stijeni, via ferrata, planinarenje, joga seanse, sajam outdoor turizma „Enjoy Outdoor Sarajevo“ i koncert popularne grupe Zoster.

Skakavac Trail trka

O značaju spomenika prirode „Skakavac“

Na temelju prepoznatih prirodnih bogatstava, zaštićeno područje Spomenik prirode “Skakavac” ima zadatak da promovira ne samo očuvanje postojećeg ekosistema, već i poticanje naprednih mjera zaštite različitih elemenata koji čine ovu jedinstvenu oblast.

Predanost zaštiti i unapređenju raznolikosti života na ovom području otvara vrata za razvoj ekoturizma, doprinoseći tako ekonomskoj stabilnosti i kulturnom obogaćivanju lokalnih zajednica i šireg područja Kantona Sarajevo. Osnovni cilj upravljanja ovim zaštićenim područjem je uspostava sistema koji će omogućiti dugoročnu zaštitu biološke raznolikosti i vrednovanje pejzaža, uz promicanje održive upotrebe prirodnih i kulturnih resursa.

Razvijajmo odgovorni i ekološki turizam u spomeniku prirode “Skakavac”!

Lokalna zajednica, vladine institucije i biznisi koji posluju unutar spomenika prirode “Skakavac” moraju zajedno raditi na planiranju, upravljanju i monitoringu turističkih aktivnosti u sklopu ovog zaštićenog područja, kako bi se osigurala dugoročna održivosti i očuvanje ovog prelijepog lokaliteta za buduće generacije.

USAID Turizam će nastaviti raditi na aktivnostima koje primarno promoviraju autentična turistička iskustva u zaštićenim područjima, kako bi se osnažio angažman lokalnih zajednica u stvaranju održive turističke ponude. Budućnost održivog turizma je odgovornost svakog pojedinca, koja se ogleda kroz očuvanje dragocjenog ekosistema za buduće generacije.

You May Also Like…