Standardi za vodiče u avanturističkom turizmu

standardi-za-avanturističke-vodiče_avanturistički-turizam_bosna-i-hercegovina_usaid-turizam

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) sarađuje s Udruženjem avanturističkog turizma (Adventure Trade and Travel Association – ATTA) s ciljem unapređenja vještina vodiča avanturističkih putovanja te pružanja podrške ovoj vrsti putovanja kroz različite smjernice.

Posljednjih nekoliko godina Bosna i Hercegovina je sve više prepoznatljiva kao vrlo atraktivna destinacija zbog svog povoljnog geografskog položaja, relativno niskih troškova usluga, izvrsne kvalitete, ali i pristupačne ponude hrane i pića.

Avanturistički turizam nudi različita iskustva kroz mnogobrojne aktivnosti kao što su one na rijekama Une, Vrbasa, Neretve i Tare, na bosanskohercegovačkim planinama kao i duž staze Via Dinarica. Aktivnosti uključuju rafting, kajakaštvo, foto safari uz obilazak i razgledavanje ptica i divljih životinja, kao i lokalnu degustaciju hrane.

Bosna i Hercegovina predstavlja raj za avanturiste, ljubitelje prirode i one koji traže uzbudljiva, lijepa i pristupačna iskustva. Bogata je netaknutom prirodom i obuhvata mnoge nacionalne parkove i druga zaštićena područja.

Da bi se u potpunosti iskoristio nevjerovatni potencijal zemlje, sektor avanturističkog turizma je uložio velike napore koji su rezultirali stvaranjem niza novih i uzbudljivih avantura. Bosna i Hercegovina ima idealne uvjete za razvoj avanturističkog turizma, koji uključuje najmanje dva od sljedeća tri elementa: fizičku aktivnost, kulturnu razmjenu i interakciju ili aktivnost u prirodi. Pored toga, sektor je ubrzao proces rada ka poboljšanju sigurnosnih, operativnih i ekoloških standarda u svima aspektima. Sektor također nastoji da se predstavi kroz različite kanale, a vodiči avanturističkih putovanja se nalaze na vrhu prioriteta.

Specijalizirani turistički vodiči ključni su za pružanje odgovornih, sigurnih i nezaboravnih doživljaja avanturističkih putovanja. Oni savjetuju posjetitelje o prevenciji rizika i oblikuju cjelokupno iskustvo, od sigurnosti do usluge. Osim sigurnosti posjetilaca, oni su također zaduženi za pružanje kvalitetnih i održivih iskustava. Stoga, profesionalni vodiči avanturističkog turizma, jednako su važni posjetiocima kao i kompanijama s kojima rade. Dakle, važno je da avanturistički vodiči rade u skladu s unaprijed definiranim smjernicama s ciljem pružanja najbolje prakse,  a kompanije za avanturistička putovanja trebaju osigurati da se njihovo osoblje, prije svega, vodiči, pridržavaju takvih smjernica.

Preuzmite Standarde za vodiče u avanturističkom turizmu klikom na ‘Download’:

You May Also Like…