„The Golden City Gate“– ceremonija dodjele nagrada za najbolji film u turizmu

itb-berlin_najveći-sajam-turizma-u-svijetu_visit-sarjaevo_herzegovina-tourism-cluster_republic-of-srpska_fortuna-tors_usaid-turizam
Dva videa iz Bosne i Hercegovine dobitnici prestižne turističke multimedijalne nagrade „The Golden City Gate – Das Goldene Stadttor“

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) pružio je tehničku podršku za apliciranje dva videa iz Bosne i Hercegovine na takmičenje The Golden City Gate – Das Goldene Stadttor, koje je ove godine obilježilo jubilarno 23. izdanje, u okviru najvećeg svjetskog sajma u turizmu – ITB Berlin. Na ovogodišnjem izdanju, Bosna i Hercegovina predstavila je jedinstveno prirodno, kulturno i historijsko naslijeđe u dvije kategorije – država i grad.

The Golden City Gate pobjedničke statue
Autor fotografije: Jasmin Agović
Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 destinacija u svijetu?

Direktor Centra za kulturu i umjetnost „Dacešin“ i međunarodno poznati travel blogger Robert Dacešin producirao je video „Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 destinacija u svijetu?“, koji mu je donio nagradu za najbolji video u kategoriji država.

Ovom prilikom, Robert Dacešin istaknuo je: “Prije svega hoću da kažem da mi je izuzetna čast što sam osvojio ovu nagradu, jednu od najprestižnijih nagrada koja može da se dobije u poslu kojim se bavim. Ali, ono što moram da naglasim je velika zahvalnost ekipi iz projekta USAID Turizam koja je podržala prijavu videa o Bosni i Hercegovini za ovu nagradu. Iako, zajedno planiramo jedan zaista lijep projekt na proljeće ove godine, mnogo sam im zahvalan na tome što su prepoznali moj rad i podržali me, te je ovo sasvim sigurno nagrada svih nas.”

O značaju nagrade za dalji razvoj turizma u Bosni i Hercegovini, Robert je dodao: „Ovo je isto tako nagrada za sve ljude u Bosni i Hercegovini, jer iskreno vjerujem da kroz sajmove kao što je ITB Berlin, možemo nastaviti širiti pozitivnu sliku o našoj zemlji i da će mali koraci kao što je ovaj sada, biti jedan veliki korak u daljoj budućnosti. Što se mene lično tiče, nagrada laska i prija, ali više od svega motiviše za dalja snimanja i dalji rad, jer vidim da postoje ljudi koji to prepoznaju i žele da podrže, ali prije svega koji jednako žive ovu misiju promocije naše zemlje kao i ja sam. Nadam se da je ovo samo prvi korak ka nečemu još većem i nadam se da ćemo u godinama koje dolaze, polako vidjeti rezultate rada koji su uloženi u promociju destinacije Bosne i Hercegovine.“

Druga važna nagrada za Bosnu i Hercegovinu otputovala je u Trebinje – grad koji je primjer uspješnog razvoja i primjene najboljih praksi održivog turizma

Grad Trebinje je po prvi put učestvovao na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB Berlin, time otvarajući veliki broj prilika da grad koji je prepoznatljiv po pričama o održivom razvoju turizma, proširi mrežu partnera i intenzivira razmjenu iskustava s predstavnicima sektora turizma iz cijelog svijeta. Grad Trebinje je u proteklom periodu podnio prijavu za takmičenje „The Golden City Gate “, koje se održava u okviru najvećeg svjetskog sajma turizma ITB Berlin.

Iz Ureda gradske uprave Trebinja, istaknuli su izuzetno uspješnu saradnju s USAID Turizam projektom, a ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković, izjavio je: “Nagrade koje je Grad Trebinje osvojio u prethodnom periodu su veoma značajne za održivi razvoj turizma, prije svega u pogledu mogućnosti za promociju destinacije na svjetskom nivou. Također, ove nagrade, odnosno takmičenja pružaju priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava s predstavnicima najprestižnijih svjetskih destinacija. Cilj naše destinacije u toku 2023. godine je dobijanje sertifikata održive turističke destinacije kroz program Green Destinations. Samim tim, Trebinje će biti prva destinacija u BiH koja je nosilac ovog prestižnog sertifikata.”

Hercegovačka kuća, Park prirode Orjen, manastir Tvrdoš, promo video o Gradu Trebinju

 Uz podršku projekta USAID Turizma, Grad Trebinje realizirao je nekoliko aktivnosti koje doprinose razvoju turističke djelatnosti, te razvoju i promociji sektora poljoprivrede u Gradu Trebinju. Prije svega, USAID Turizam podržao je proces aplikacije za takmičenje Green Destinations Awards, u okviru kojeg je Trebinje postiglo značajan uspjeh. Tokom 2021. godina, priča „Herzeg House/Hercegovačka kuća“ je proglašena za najbolju svjetsku priču održivosti u kategoriji „Lokalni lanci snabdijevanja“. Zatim u 2022. godini, Grad Trebinje je s pričom o Parku prirode Orjen ponovo izabran među „Good Practice Story Award“(Nagrada za priču o najboljoj praksi). No, ovaj niz nagrada za Trebinje nije konačan. Već krajem 2022. godine Trebinje je proglašeno za najbolju destinaciju održivog vinskog turizma, dok je manastir Tvrdoš ponio laskavu titulu za primjer najbolje prakse usmjerene ka unapređenju kulturno-historijskog naslijeđa i vina.

Već u prvom kvartalu 2023. godine, Grad Trebinje postao je dobitnik značajne nagrade „The Golden City Gate” u kategoriji grad, čime se potvrđuje odlučnost ovog šarmantnog mediteranskog grada da dostigne svoju viziju najpoželjnijeg malog grada na Zapadnom Balkanu do 2030. godine.

USAID Turizam upućuje iskrene čestitke za ova značajna međunarodna priznanja Robertu Dacešinu i Gradu Trebinju, sa željom da ovi uspjesi otvore vrata pozicioniranju Bosne i Hercegovine kao najuzbudljivije destinacije na svijetu!

Pogledajte oba videa u nastavku:

Robert Dacešin: Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj 1 destinacija na svijetu?
Grad Trebinje: Mjesto za sve generacije

You May Also Like…