Unaprijeđenje rodne ravnopravnosti u sektoru turizma Bosne i Hercegovine

itb-berlin_najveći-sajam-turizma-u-svijetu_visit-sarjaevo_herzegovina-tourism-cluster_republic-of-srpska_fortuna-tors_usaid-turizam

USAID Turizam najavljuje partnerstvo sa Women in Travel CIC (Community Interest Company)

Mart 8. 2023. godine, Berlin – Projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Women in Travel CIC ozvaničili su saradnju s ciljem jačanja uloge žena u sektoru turizma Bosne i Hercegovine kroz programe izgradnje kapaciteta, mentorstva i obuke. 

Zajednički plan implementacije, koji će potpisati direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta i osnivačica Women in Travel CIC Alessandra Alonso, definirao je okvir saradnje s inicijativama kao što su programi za izgradnju kapaciteta, poduzetnički razvojni programi (s posebnim fokusom  na turističke vodiče), mentorski programi, te naposljetku dijeljenje znanja i najboljih praksi. 

USAID Turizam i Women in Travel CIC potpisali Zajednički plan implementacije
Autor fotografije: Jasmin Agović

 Prema istraživanju o rodnim ulogama u bh. sektoru turizmu koje je proveo USAID Turizam, sektor turizma je važan sektor pri zapošljavanju i jačanju poduzetništva žena, te je prepoznat kao grana industrije koja značajno može oblikovati politike usmjerene ka jačanju uloge žene. Iako, žene i muškarci sudjeluju u sličnim udjelima kao zaposlenici u turizmu, numerička zastupljenost se ne bi trebala miješati sa suštinskim utjecajem – žene u turizmu rijetko se pridružuju turističkim sindikatima i nemaju utjecaj na društveni dijalog. Često je ova numerička zastupljenost žena koncentrirana u najmanje plaćenim poslovima (čišćenje i održavanje domaćinstava), te su izložene diskriminatornim praksama poslodavaca koje se odnose na roditeljstvo puno češće od muškaraca. 

Ovom prilikom Alessandra Alonso izjavila je: „Potpisivanje ovog Zajedničkog plana implementacije je važno jer predstavlja obvezu i WiT CIC -a i USAID Turizma da zajedno rade na zajedničkom cilju promoviranja napretka žena u turističkoj industriji. Sarađujući na inicijativama kao što su izgradnja kapaciteta, mentorstvo i programi obuke, obje organizacije rade na jačanju i razvijanju uloge žene u industriji, što u konačnici dovodi do bolje rodne ravnopravnosti i raznolikosti na terenu. Kroz ovo partnerstvo očekuje se da će žene u turizmu imati pristup većem broju resursa, mogućnosti i podrške kako bi pospješili put napretka i uspjeha u karijeri. Ova saradnja ima potencijal da donese značajne i pozitivne promjene u industriji, koja će imati koristi ne samo za pojedinačne žene, već i industriju u cjelini. ” 

USAID Turizam i Women in Travel CIC potpisali Zajednički plan implementacije
Autor fotografije: Jasmin Agović

Women in Tavel Travel CIC-u (Community Interest Company) je kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji posvećena podršci, povezivanju i jačanju žena u turizmu. Kao socijalno preduzeće, oni nastoje potaknuti inkluzivno okruženje, time zalažući se za napredak žena u segmentu putovanja i stvaranju platforme članovima za umrežavanje, razmjenu iskustava i učenje jedni od drugih. 

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) pospješuje sveobuhvatan pristup razvoju održivog turizma, time doprinoseći privrednom rastu i harmoničnim društvenim odnosim u Bosni i Hercegovini. Projekt Turizam podržava put oporavka turizma Bosne i Hercegovine od negativnih utjecaja pandemije i potiče saradnju na svim nivoima vlasti i između predstavnika sektora turizma. Projekt Turizam je petogodišnji je projekt u vrijednosti 20 miliona američkih dolara, a započeo je u augustu 2020. godine. 

USAID Turizam i Women in Travel CIC potpisali Zajednički plan implementacije
Autor fotografije: Jasmin Agović

You May Also Like…