Upoznaj Sarajevo – pristupačan i inkluzivan turistički vodič

upoznaj-sarajevo_inkluzivan-i-pristupačan-turistički-vodič

U partnerstvu sa Udruženjem Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine, USAID Turizam objavljuje Turistički vodič kroz Sarajevo – pristupačan i inkluzivan turistički vodič, izrađen prema europskim standardima Easy-to-read.

Stepen razvijenosti i napretka društva ne mjeri se tehnološkim dostignućima koja su danas globalno svima na dohvat ruke. Stepen razvijenosti društva mjeri se onim što to društvo čini da u svaki segment života integrira one članove društva koji imaju drugačije sposobnosti.

Tema Svjetskog dana osoba sa Down sindromom 2023. godine je Uz nas, ne za nas, a turistički vodič Upoznaj Sarajevo posebno je osmišljen i prilagođen za ljude s drugačijim sposobnostima. Aktivisti Udruženja Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine pripremili su i prilagodili sadržaj po europskim standardima za izradu lako razumljivih informacija. Lako razumljive informacije (engl. easy-to-read) važne su za osobe s intelektualnim teškoćama, kako bi mogli: naučiti nove stvari, sudjelovati u društvu, upoznati svoja prava i zauzeti se za njih i praviti samostalne životne izbore.

Inicijativa Turizam za sve koju provodi projekat USAID Turizam ima za cilj učiniti putovanja dostupnima svim ljudima. Svako bi trebao imati priliku iskusiti radosti putovanja i predani smo tome da to postane stvarnost za osobe s invaliditetom. Svjesni smo da putovanja s invaliditetom mogu predstavljati jedinstvene izazove i želimo osobama sa invalitetom pomoći da prevladaju te izazove kako bi uživali u svemu što Grad Sarajevo nudi.

Vodič Upoznaj Sarajevo omogućuje istraživanje novih mjesta i sticanje novih iskustava. Uz vodič možete napraviti svoj plan puta, znajući da će vaše potrebe biti zadovoljene na svakom koraku. I što je najvažnije, možete uživati u svojim putovanjima i stvoriti lijepe uspomene koje će trajati cijeli život.

No, ovaj vodič nije samo o praktičnim stvarima – on daje doprinos i osnaživanju. Pružanjem pristupačnih i inkluzivnih opcija putovanja, šaljemo poruku svijetu da osobe s invaliditetom zaslužuju imati ista iskustva kao i svi ostali. Rušimo prepreke i stvaramo inkluzivnije društvo.

Preuzmite svoju verziju vodiča Upoznaj Sarajevo jednim klikom:

Saznajte više o radu Udruženja Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine klikom na https://www.downsy.ba/

You May Also Like…