USAID Turizam i “Nova Zanimanja”: 133 osobe prošle obuku, a više od 30 osoba zaposleno!

Ustanova za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja Sarajevo“ u saradnji s projektom USAID Turizam uspješno provela obuku za usavršavanje vještina recepcionera, konobara i kuhara

U sklopu projekta „Obrazovanje – osnova za zapošljavanje u snažnom turističkom sektoru“, koji je finansirao USAID Turizam, održane su trodnevne obuke za kuhare, konobare i recepcionere, s impresivnim brojem od 133 uspješnih polaznika. Na svečanoj ceremoniji dodjele diploma učestvovalo je više od 80 polaznika, a Ustanova za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja“ potpisali su 11 sporazuma o saradnji s ugostiteljsko-turističkim objektima u Sarajevu, među kojima su hoteli Europe, Holiday, Hills, Hollywood, Koncept Resident, Hecco i B Planet Group. U sklopu ove ceremonije partneri projekta imali su priliku upoznati kandidate za otvorena radna mjesta, kojima je Ustanova za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja“ pomogla u pripremi CV-a i tako olakšala zainteresiranim kandidatima prekvalifikaciju ili usavršavanje, te napredovanje u struci.

Pogledajte video sa svečane ceremonije dodjele diploma.

Jedna od najvećih prednosti trodnevnih obuka je, kako poručuju iz Ustanove za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja“, to što se direktno pomaže privatnom sektoru turizma da riješe problem deficitarnog kadra, te ujedno prilika svim nezaposlenim osobama i osobama koje žele napredovati u poslu, da steknu određena znanja i usvoje nove vještine koje će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada.

Ovom prilkom, Karl Wurster, direktor ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH, izjavio je: “Slavimo uspjeh svakog od njih pojedinačno, jer su napravili korak u pravom smjeru i na putu cjeloživotnog učenja. Ove entuzijastične osobe, koje su voljne sticati nova znanja i usvajati nove vještine, garancija su svijetle budućnosti turizma u BiH.”

Cilj projekta „Obrazovanje – osnova za zapošljavanje u snažnom turističkom sektoru“ je stvaranje visokokvalitetne radne snage u sektoru turizma i ugostiteljstva te jačanje kapaciteta lokalnog stanovništva u skladu sa zahtjevima modernog, dinamičnog i izazovnog tržišta rada. Fokus obuka je bio na vještinama posluživanja pića i hrane u raznim zemljama , uparivanju hrane i vina, higijeni skladištenju i priprem hrane, upotreba softverskih rješenja za rad na recepciji, kao upoznavanju sa specifičnim vokabularom engleskog jezika.

O uspjehu i važnosti obuka, govorio je sekretar Ustanove za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja“ Ermin Kurtović: „Obuka je bila izuzetno uspješna i među 133 polaznika imali smo oko 40 nezaposlenih i oko 20 studenata, što je prvi put da je neko pružio priliku studentima, a i za nas je to nova ciljna grupa posebno u situaciji nedostatka radnika na tržištu rada. Dosada je, koliko nam je poznato, više od 30 osoba zasnovalo radni odnos.“

Nedostatak kvalificirane radne snage značajan je izazov za globalnu turističku industriju, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Analiza i predviđanje potreba za ljudskim kapitalom u sektoru turizma (2021 – 2027), koju je sproveo USAID Turizam u 2021. godini, predviđa se da će do 2027. godine u Bosni i Hercegovini nedostajat i 8.100 turističkih radnika. Ovo naglašava hitnu potrebu za povećanjem broja kvalificiranih ljudi zaposlenih u sektoru turizma i unapređenjem njihovih vještina.

Ustanova za obrazovanje odraslih “Nova Zanimanja” posvećena je pružanju prilika za obrazovanje i nudi obuke koje su u skladu s dinamikom tržišta rada . Pojedinci koji traže kratkoročne programe obuke mogu poboljšati svoje vještine ili doći do boljih prilika za zapošljavanje. Uspjeh u implementaciji projekta “Obrazovanje – osnova za zapošljavanje u snažnom turističkom sektoru” postavlja standard za osnaživanje pojedinaca i pokretanje ekonomskog rasta u sektorima ugostiteljstva i turizma.

U nastavku poslušajte izjave i učesnika:

Poslušajte izjave sa svečane ceremonije dodjele diploma.

You May Also Like…