USAID Turizam organizirao Forum na kojem su prezentirani turistički rezultati u BiH

usaid-turizam_forum-turizam_visit-sarajevo_medjunarodni-aerodrom-sarajevo_medjunarodni-aerodrom-mostar

Danas, u Sarajevu, USAID Turizam organizirao je Forum: “Pozicioniranje BiH na međunarodnom tržištu”, na kojem su prezentirani ostvareni rezultati i planovi za iduću godinu. Uz podršku partnera Visit Sarajevo, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Međunarodnog aerodroma Mostar, učesnici su imali priliku da steknu bolji uvid u trenutnu situaciju, turističku ponudu i izazove s kojima se turističko tržište trenutno suočava. Ovom događaju prisustvovali su brojni predstavnici turističkog sektora Bosne i Hercegovine: predstavnici hotela, turističkih organizacija, razvojnih agencija i drugi.

Jedan od partnera projekta je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, čiji predstavnici su na Forumu prezentirali pozitivne pomake u oblasti turizma i ugostiteljstva.

“Akcenat je stavljen na promociju turističkih destinacija. U okviru projekta realizirana je TripAdvisor kampanja zahvaljujući kojoj je povećan broj turista i dolazaka u BiH. Također, poboljšali smo elemente za kategorizaciju ugostiteljskih objekata odnosno hotela, apartmana i turističkih naselja. Urađena je Strategija razvoja turizma za period 2021. do 2027. godine i to je dokument koji predstavlja osnovu za razvoj turizma u Federaciji BiH.”, istakli su predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Na Forumu je istaknuto da je na poboljšanju turizma u BiH dosta uradio Međunarodni aerodrom Mostar, čiji je izvršni direktor Ibrica Berberović naglasio da je sezona bila izazovna nakon pandemije usljed čega se izgubio pristup određenim tržištima, te je izražena potreba da se pronađu nova tržišta koja će povećati broj turista.

Autor fotografije: USAID Turizam

“Uspjeli smo da se vratimo na tržište Italije i otvorili smo novo poljsko tržište koje je zanimljivo i za Sarajevo i za Mostar. Trenutno pregovaramo s niskotarifnom kompanijom s kojom bi u narednoj godini upotpunili našu ponudu s dvije redovne linije.”, istakao je Berberović.

Projekt USAID Turizam pomaže aviokompanijama u prezentiranju, reklamiranju i lobiranju da određene grupacije ljudi putem aviokompanija i turističkih agencija dođu u BiH.

Zahvaljujući radu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ovaj kanton se pozicionirao kao atraktivna turistička destinacija, koja iz godine u godinu bilježi povećanje turističkog prometa.

“Turistička zajednica Kantona Sarajevo (KS) od početka USAID Turizam projekta u BiH ima kvalitetnu i kontinuiranu saradnju, te smo prepoznali važnost ovog projekta za razvoj i unapređenja turizma u KS i cijeloj BiH. Danas smo tu da predstavimo rezultate iz prethodne godine i da govorimo o planovima u narednom periodu. Sretni smo i zadovoljni što možemo reći da smo u 5% zemalja svijeta koje su prihod od turizma vratili na predpandemijski period, odnosno, da smo među rijetkim zemljama u svijetu koje su se bolje oporavile nego što je bilo očekivano. Turizam u KS se nije baš u potpunosti vratio na predpandemijski nivo. Još uvijek smo negdje na nekih 20% zaostatka od rekordne 2019. godine, kada gledamo cijelu godinu u globalu. Međutim, možemo reći da je naprimjer zimska sezona u ovoj godini bila bolja nego u rekordnoj 2019. godini.”, rekla je koordinatorica Turističke zajednice KS Emina Nizić.

You May Also Like…