USAID Turizam organizirao niz radionica „Put ka zelenom i uspješnom održivom turizmu“ 

radionice-put-ka-zelenom-i-uspjesnom-odrzivom-turizmu_usaid-turizam_globalno-vijece-za-odrzivi-turizam_randy-durband_gstc-standardi

11 Novembra, 2022

Put ka zelenom i uspješnom održivom turizmu 

U periodu od 31. oktobra do 4. novembra održane su radionice „Put ka zelenom i uspješnom održivom turizmu“ u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci i Mostaru. S ciljem bolje konkurentnosti bosanskohercegovačkih destinacija na lokalnom i globalnom tržištu, USAID Turizam osigurao je ciljnu tehničku podršku kroz radionice koje je predvodio direktor Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) Randy Durband.  

Ove informativne radionice okupile su značajan broj predstavnika turističkog sektora Bosne i Hercegovine, te predstavljaju jedan od mehanizama koji osigurava da je industrija upoznata s najboljom praksom i certifikatima u oblasti zaštite životne sredine i odgovornog turizma za turističke kompanije. Upotrebom kriterija i standarda održivosti Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), turistički biznisi postaju dugoročno održivi. Također, GSTC standardi i kriteriji za održivost predstavljaju međunarodnu referentnu vrijednost za kvalitet održivih putovanja i turizam, trendove certifikacije, te primjere najboljih praksi. 

Važnost međunarodne ekspertize za razvoj održivog turizma 

Kako bi se osigurala promocija i razmjena informacija, radionice je vodio stručnjak iz oblasti održivog turizma Randy Durband, koji je istaknuo prednosti i važnost primjene principa održivosti na ekološke, ekonomske, društvene i kulturne aspekte razvoja turizma. Direktor GSTC-a Randy Durband, kao voditelj ovih radionica, omogućio je svim učesnicima prilagođene savjete za razvoj njihovih turističkih preduzeća. Certificirana preduzeća povećat će konkurentnost industrije na nivou destinacije i osigurati vrijednost cjelokupnom tržištu proizvoda i time dodatno jačati povjerenje posjetilaca i turoperatora u ekološki prihvatljive i održive proizvode.  

Ovim radionicama prisustvovali su predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske (RS), Privredne komore RS, Prirodno-matematičkog fakulteta Tuzla, UNDP-a, nevladinih organizacija, turoperatora, putničkih agencija, hotela i banja. 

Dinamičan program radionice podstaknuo je učesnike na interaktivnu diksusiju i razmjenu mišljenja o izazovima održivosti s kojima se turistička preduzeća suočavaju svakodnevno. 

Zašto je bitan održivi turizam? 

Sektor turizma je suočen s klimatskim promjenama, gubitkom biodiverziteta i pandemijom prouzrokovanom virusom COVID-19 i  zbog toga posjedovanje certifikata održivog turizma postaje sve važniji faktor. Ti certifikati potvrđuju održivo poslovanje preduzeća, destinacija i zaštićenih područja. Novi trendovi putovanja ukazuju da putnici sve više biraju lokacije, smještaj i turistička preduzeća, koja posjeduju certifikate za održivo poslovanje. Osim direktnom doprinosu održivosti, marketinški poslovi sa zelenim certifikatima pokazali su se izuzetno korisnim u privlačenju potrošača i stvaranju profitabilnosti. Usvajanjem programa nagrađivanja i certificiranja podstaknut će se i promovirati održivo turističko poslovanje i poboljšati imidž, te atraktivnost destinacija.  

O Globalnom vijeću za održivi turizam (Global Sustainable Tourism Council – GSTC) 

GSTC uspostavlja i upravlja globalnim standardima za održiva putovanja i turizam, poznatija kao GSTC kriteriji. Postoje dva seta kriterija: Kriteriji destinacije za kreatore javnih politika i destinacijski menadžment i Kriteriji industrije za hotele i turoperatore. Ovi kriteriji rezultat su svjetskih napora da se razvije zajednički jezik o održivosti u sektoru turizma. Organizirani su u četiri stupa: (A) Održivi menadžment, (B) Socioekonomski utjecaji, (C) Kulturološki utjecaji, (D) Okolišni utjecaji. Obzirom da turističke destinacije imaju specifičnu kulturu, okoliš, običaje i zakone, kriteriji su dizajnirani s ciljem adaptiranja na lokalne uvjete i dopunjeni su dodatnim kriterijima za specifične lokalitete i aktivnosti. 

Radionice “Put ka zelenom i uspješnom održivom turizmu”

Ovo bi Vas moglo zanimati…