USAID Turizam podržao proglašenje prvih 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine 

14-najljepsih-sela-bosne-i-hercegovine_alterural-usaid-turizam

Inicijativa ‘Najljepša sela Bosne i Hercegovine’ doprinijet će razvoju ruralnog turizma u državi, te očuvanju prirodnog i kulturološkog naslijeđa 

USAID Turizam je 14. decembra održao svečanu ceremoniju proglašenja prvih 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine. Ovo proglašenje otkriva neka od najživopisnijih sela i skreće pažnju na skrivene dragulje Bosne i Hercegovine. 

Koncept Najljepša sela pokrenulo je francusko udruženje Les Plus Beaux villages de France 1981. godine. Njegova misija je očuvanje, unapređenje i promocija prirodnog i kulturnog naslijeđa ruralnih područja, s ciljem doprinosa njihovom ekonomskom razvoju.  

USAID Turizam podržao je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini Alterural u predvođenju i upravljanju procesom implementacije oznake Najljepša sela u Bosni i Hercegovini. Uz tehničku podršku projekta USAID Turizam, Alterural je definirao kriterije za odabir, povelju kvaliteta i metodološku proceduru. Nakon javnog poziva i evaluacije zaprimljenih aplikacija, Bosna i Hercegovina je zvanično pokrenula inicijativu Najljepša sela s odabirom prvih 14 sela. 

Glavni ciljevi ovog projekta su očuvanje bosanskohercegovačkih sela, prepoznavanjem njihovog prirodnog i kulturološkog naslijeđa; promoviranje sela podizanjem svijesti o njihovoj jedinstvenosti i principima očuvanja, te jačanje njihovog prisustva na lokalnoj i evropskoj turističkoj mapi. Ovo će značajno doprinijeti socio-ekonomskom razvoju ruralnih područja, time nudeći nove ekonomske prilike i alternativu odlasku mladih iz ruralnih područja. 

Dodjela ove oznake nije kraj procesa, već početak trajne saradnje između Udruženja Alterural i odabranih sela. Oznaka uključuje promociju i priznanje ovih sela, što će dovesti do povećanja broja turista koji posjećuju ruralna područja. Stoga, veći priliv turista iziskuje rukovođenje kojim će sela ostvariti više benefita za njihova domaćinstva. USAID Turizam posvećen je poboljšanju kvalitete turističkih usluga i proizvoda, uz pružanje tehničke podrške u kreiranju održivog biznis modela za oznaku Najljepša sela. Kroz trening prilagođen poboljšanju turističkih ponuda, usluga, dizajna, promocije i savjetodavne pomoći, USAID Turizam radi na jačanju poduzetništva u izabranim selima, s krajnjim ciljem promocije poboljšanog iskustva podjednako za turiste i lokalne ljude. 

Za pristup mapi i osnovnim informacijama o 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine, posjetite link: https://bit.ly/3G3HIrx 

You May Also Like…