USAID Turizam  podržao uspješno predstavljanje Bosne i Hercegovine na najvećem svjetskom sajmu turizma – ITB Berlin

bih-na-itb-berlin_usaid-turizam_visit-sarajevo_tors_klaster-hercegovina_sajam-turizma-itb-berlin

Od 7. do 9. marta, USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) učestvovao je na sajmu ITB Berlin zajedno s delegacijom vodećih turističkih organizacija u državi – Visit Sarajevo, Turističkom organizacijom Republike Srpske (u saradnji s Fortuna Travel) i Turističkim klasterom Hercegovina. Delegacija Bosne i Hercegovine, uz podršku USAID-a, bila je domaćin paviljonu BiH, što je značajno doprinijelo izgradnji međunarodnog turističkog brenda Bosne i Hercegovine, prikazujući impresivnu prirodnu i kulturnu baštinu, te gastronomsku ponudu pred više od 10.000 izlagača i 100.000 posjetitelja na ITB Berlinu.

USAID Turizam je 8. marta održao veliki događaj, promovirajući zemlju pred više od 100 predstavnika međunarodnih medija i globalnih turoperatora. Održan u paviljonu BiH, događaj “Bosna i Hercegovina: Putovanje kroz znamenitosti i okuse” dao je doprinos u daljnjoj izgradnji međunarodno priznatog brenda Bosne i Hercegovine, kao atraktivne i privlačne cjelogodišnje destinacije, koja nudi inspirativna iskustva svjetske kvalitete. Tokom ovog događaja prezentirana je Vinska cesta Hercegovine, koja je revitalizirana uz podršku projekta USAID Turizam, te nova web stranica (http://hwr.ba) koja će pomoći u promoviranju rute i dodatnom povezivanju njenih vinarija, hotela, restorana i aktivnosti s potencijalnim međunarodnim posjetiocima. Na manifestaciji su predstavljena i odabrana domaća vina vinarija Škegro i Carska Vina Grgo Vasilj, sir iz Puđe Livno, kao i domaća hrana.

Tokom sajma, USAID Turizam ozvaničio je nova partnerstva s vodećim svjetskim kompanijama u sektoru turizma – Expedia i TripAdvisor, s ciljem korištenja ovih popularnih online platformi za promociju bogatih i raznolikih turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine putnicima iz svih krajeva svijeta. Expedia i TripAdvisor saradnja samo su dvije od mnogih koje je USAID Turizam potpisao na ITB Berlinu s vodećim međunarodnim turističkim partnerima u oblastima zajedničke regionalne promocije, unapređenja rodne ravnopravnosti u turizmu, povećanja vidljivosti države i promocije brenda destinacije na međunarodnom turističkom tržištu.

Uz podršku USAID Turizam projekta, Bosna i Hercegovina dobila je još dva velika priznanja na ITB Berlinu, za najbolje turističke filmove o BiH na prestižnom multimedijalnom takmičenju „Golden City Gate Award“. Riječ je o nagradi u kategoriji država za film Roberta Dacešina „Zašto BiH može biti #1 destinacija u svijetu?“, te u kategoriji grad za promotivni video grada Trebinja, pod nazivom „Mjesto za sve generacije“.

O novim partnerstvima i njihovom značaju za razvoj održivog turizma u BiH, saznajte više na linku: https://turizambih.ba/category/materijali/itb-berlin/

You May Also Like…