USAID Turizam pokreće kampanju za inkluziju u turizmu

Kampanja Turizam za sve! doprinijet će pristupačnosti usluga u turizmu u Bosni i Hercegovini i povećat će broj zaposlenih osoba s invaliditetom u sektoru turizma

Prepoznajući brzi rast turističke industrije i povećane potrebe za radnom snagom, USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) pokrenuo je prvu ikada kampanju u vezi uključivanja osoba s invaliditetom u turistički sektor Bosne i Hercegovine.

Ističući različite izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, USAID Turizam udružio je snage s Udruženjem “Život s Down sindromom” kako bi objavio dva jedinstvena vodiča. U vodičima se naglašavaju  prednosti raznolikog profila radne snage, čime se poboljšava kreativnost i vještine rješavanja problema. Ovi vodiči zagovaraju društvenu odgovornost i inkluzivnost, prikazujući pozitivan utjecaj na poslovni ugled i uspjeh kroz prilagođavanje usluga. Vodiči također informiraju osobe s invaliditetom o njihovim pravima i upoznaju ih s popularnim poslovnim i obrazovnim mogućnostima u turizmu.

Nakon razvoja ova dva vodiča, USAID Turizam pokrenuo je svoju prvu kampanju za uključivanje osoba s invaliditetom u turistički sektor Bosne i Hercegovine, Turizam za sve!, fokusirajući se na pružatelje turističkih usluga, kako bi njihovo poslovno okruženje učinili dostupnim svima, od gostiju do radnika, te istovremeno potaknuli menadžere na zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kao dio ovih napora, USAID Turizam sada radi s hotelima na identifikaciji pristupačnih područja za putnike s invaliditetom, s krajnjim ciljem izgradnje prijateljskog i inkluzivnog okruženja u destinaciji.

Cilj ove inicijative je stvaranje inkluzivnog okruženja, uz praktične savjete turističkom sektoru kako da se prilagode potrebama turista s invaliditetom i integrišu osobe s invaliditetom u radnu snagu. Također,  inicijativa doprinosi razvoju lokalne zajednice i podržava povećanje stope zaposlenosti osoba s invaliditetom u dinamičnom sektoru turizma.

Ovaj strateški pristup ne samo da se bavi nedostatkom radne snage, već i naglašava važnost samostalnosti i profesionalnog ispunjenja za osobe s invaliditetom, nudeći im bolje mogućnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

Preuzmite vodiče na sljedećim linkovima:

Vodič za osobe s invaliditetom: Edukacija i karijera u turizmu i ugostiteljstvu

Turizam za sve: Vodič za pružatelje turističkih usluga 

You May Also Like…