Uz podršku projekta USAID Turizam, Bosna i Hercegovina dobila je istaknutu ulogu na sajmu World Travel Market

usaid-turizam-u-londonu_world-travel-market-sajam_nova-partnerstva-u-turizmu_matta-online-travel-agent-academy_najpopularniji-kurs-ott_bosna-i-hercegovina_pata-vecera_vinska-cesta-hercegovine

10 Novembra, 2022

Od 7. do 9. novembra, predstavnici USAID-ovog Projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine učestvovali su na World Travel Market (WTM), jednom od najvećih turističkih sajmova na svijetu, s ciljem pozicioniranja Bosne i Hercegovine kao jedne od najdinamičnijih i najatraktivnijih globalnih turističkih destinacija. U partnerstvu sa Visit Sarajevo – Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Turističkom zajednicom Republike Srspke i Turističkim klasterom Hercegovine, USAID Turizam uspostavio je niz partnerstava kako bi se povećao kapacitet turističkog tržišta kroz bolju diverzifikaciju i širenje međunarodnih prodajnih kanala. Time će se povećati broj posjetilaca, smanjiti problem sezonalnosti i povećati vrijednost bh. turističkog tržišta.

Prezentiranje Vinske ceste Hercegovine na PATA večeri

Zahvaljujući uloženim naporima projekta USAID Turizam, 7. novembra u One Great George ulici – veličanstvenoj lokaciji u srcu Londona – Vinska cesta Hercegovine prezentirana je na savjetodavnoj gala večeri Udruženja turističkih radnika azijsko-pacifičke regije (PATA). Osnovano 1951. godine, Udruženje turističkih radnika azijsko-pacifičke regije (PATA) je neprofitno udruženje zasnovano na članstvu koje djeluje kao katalizator u odgovornom razvoju putovanja i turizma u, iz i unutar azijsko-pacifičke regije. Hiljade turističkih profesionalaca pripadaju 32 lokalna PATA ogranka širom svijeta, dok su stotine studenata članovi 28 PATA studentskih ogranaka širom svijeta.

Večera se tradicionalno organizira prvog dana jednog od najvećih turističkih sajmova u svijetu – World Travel Market (WTM). Osim uvodnih obraćanja izvršne direktorice PATA-e Liz Ortiguere i tajnice Christine Garcia-Frasco, na večeri je direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta prezentirao Vinsku cestu Hercegovine, dok su prisutnima bili posluženi hercegovačka žilavka i blatina vinarija Vukoje i Carski Vinogradi. Među prisutnima bio je i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, koji je Liz Ortigueri poklonio hercegovačko vino.

Saznajte više u našoj objavi: Vinska cesta Hercegovine prezentirana na gala večeri u Londonu u organizaciji  Udruženja turističkih radnika azijsko-pacifičke regije (PATA)! – Turizambih.ba

pata-dinner_world-travel-market-london-2022_usaid-turizam_liz-ortiguere_herzegovina-wine-route_vinska-cesta-hercegovine_blatina_zilavka_vukoje_carski-vinogradi
Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. Nevenko Herceg i direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta, poklonili hercegovačka vina izvršnoj direktorici PATA-e Liz Ortiguere
Bosanskohercegovački kursevi na Online Travel Agent Academy drugi najpopularniji program na svijetu!

Istog dana, predstavnici projekta USAID Turizam i britanske kompanije Online Travel Training (OTT) potpisali su partnerstvo čime su službeno najavili pokretanje dva nova kursa na Online Travel Agent Academy (OTAA) – Vinska cesta Hercegovine i Penjački sportovi Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je ovom prilikom dobila i nagradu za drugi najpopularniji program na OTTA platformi.

U julu 2021. godine, USAID Turizam i OTAA pokrenuli su kurseve s ciljem boljeg dosega, informiranja i educiranja hiljada međunarodnih turoperatora i turističkih agenata na ključnim emitivnim tržištima širom svijeta o zapanjujućoj, bogatoj i raznolikoj turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine. Od pokretanja ovih kurseva, međunarodni putnički agenti završili su ukupno 1853 OTAA kursa, čime su stekli titulu „Certificirani stručnjak za Bosnu i Hercegovinu“.

Generalna direktorica OTT-a Julia Feuell izjavila je: „Bili smo zaista impresionirani uloženim naporima Bosne i Hercegovine u 2021. godini da se predstavi sektoru turizma i putovanja. OTT mjeri trgovinske aktivnosti i Bosna i Hercegovina je pozicionirana na drugom mjestu popularne kolekcije kurseva OTT-a za 2021. godinu. Pozitivno je vidjeti da Bosna i Hercegovina postaje sve popularnija destinacija u post-pandemijskom periodu. OTT se raduje saradnji s ovom marljivom turističkom organizacijom za pokretanje njihovih marketinških kampanja u Velikoj Britaniji i SAD-u u narednoj godini.“

Na World Travel Marketu u Londonu, Bosna i Hercegovina je dobila nagradu za drugi najpopularniji program na Online Travel Agent Academy platformi!
Partnerstvo s Asocijacijom turoperatera i turističkih agencija u Maleziji (MATTA)

U utorak, 8. novembra, direktor USAID Turizam projekta Ibrahim Osta i predsjednik MATTA-e Datuk Tan Kok Lian potpisali su Zajednički plan implementacije s ciljem jačanja kooperativnih linija za razvoj turističkog prometa između Malezije i Bosne i Hercegovine. Kao dio plana, USAID Turizam i MATTA usaglasili su saradnju fokusiranu na širenje turističkih veza između poduzetnika iz Malezije i Bosne i Hercegovine, te uzajamnom pomaganju u organiziranju i učešću na nacionalnim i međunarodnim sajmovima, konferencijama i sličnim događajima.

USAID Turizam sarađuje s Asocijacijom turoperatera i turističkih agencija u Maleziji (MATTA) na jačanju saradnje na razvoju turističkih konekcija između Malezije i Bosne i Hercegovine!
Promoviranje Bosne i Hercegovine kroz World Travel Market (WTM) panele

Bosna i Hercegovina je također promovirana kroz učešće direktora projekta USAID Turizam Ibrahima Oste u dva WTM panela. Na panelu „Sve je u komunikaciji – Povezivanje podataka s porukama, komunikacijom i tehnologijom“, Ibrahim Osta podijelio je svoje stečeno iskustvo u Bosni i Hercegovini, kao i važne smjernice o strateškom planiranju pravih poruka i podataka, njihovom optimalnom korištenju za promoviranje destinacije, te poboljšanju razvoja održivog turizma predviđanjem ponašanja prilikom putovanja i budućih kriza.

Na posebnom panelu, u organizaciji Međunarodne konferencije za turizam i investicije (ITIC) koja je povezana s WTM sajmom u Londonu, Ibrahim Osta diskutirao je o tome kako kompanije usklađuju strategije poslovanja s ekološkim, društvenim i vladinim načelima (ESG). Govornici su istraživali najbolje modele prakse širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, naročito sada kada je u toku  Konferencija o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (COP27) i kada se raspravlja o sličnim pitanjima.

Direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta, učestvovao je u okviru panela “Sve je u komunikaciji – spajanje podataka s porukama, komunikacijom i tehnologijom”

Ovo bi Vas moglo zanimati…