Vinska cesta Hercegovine prezentirana na gala večeri u Londonu u organizaciji  Udruženja turističkih radnika azijsko-pacifičke regije (PATA)!

pata-dinner_world-travel-market-london-2022_usaid-turizam_liz-ortiguere_herzegovina-wine-route_vinska-cesta-hercegovine_blatina_zilavka_vukoje_carski-vinogradi

8 Novembra, 2022

Zahvaljujući uloženim naporima projekta USAID Turizam, 7. novembra u One Great George ulici – veličanstvenom mjestu u srcu Londona – Vinska cesta Hercegovine prezentirana je na savjetodavnoj gala večeri Udruženja turističkih radnika azijsko-pacifičke regije (PATA). Večera se tradicionalno organizira prvog dana jednog od najvećih turističkih sajmova u svijetu – World Travel Market (WTM). Osim uvodnih obraćanja izvršne direktorice PATA-e Liz Ortiguere i tajnice Christine Garcia-Frasco, na večeri je direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta prezentirao Vinsku cestu Hercegovine, dok su prisutnima bili posluženi hercegovačka žilavka i blatina vinarija Vukoje i Carski Vinogradi.

Vinska cesta Hercegovine obuhvata 29 vinarija iz općina/gradova Čitluk, Ljubuški, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje, kao i stotine historijskih i prirodnih lokaliteta, kulturnih atrakcija i pružaoca usluga u regiji. U septembru 2022. godine, Vinska cesta Hercegovine zvanično je postala članica Evropske kulturne rute – Iter Vitis. Na dodjeli nagrada Iter Vitis 2022, Vinska cesta Hercegovine osvojila je tri nagrade: Mostar je nagrađen kao Najbolji Iter Vitis vinski grad, Grad Trebinje prepoznat je kao Najbolja održiva destinacija za vinski turizam, a Manastir Tvrdoš dobio je nagradu za Najbolju praksu koja unapređuje kulturno-historijsko naslijeđe i vino. U saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, USAID Turizam nastavlja raditi na razvoju Vinske ceste Hercegovine, kao vodeće međunarodne destinacije vinskog turizma. Autohtone sorte hercegovačkih vina poklonili su premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. Nevenko Herceg i direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta, izvršnoj direktorici PATA-e Liz Ortiguere.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. Nevenko Herceg i direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta, poklonili hercegovačka vina izvršnoj direktorici PATA-e Liz Ortiguere

Među zvanicama bio je i Viktor Vereb, mađarski stručnjak za razvoj biznisa specijaliziran za kinesko turističko tržište. Nakon večere izjavio je: “U svom poslu najviše se bavim dovođenjem grupa kineskih turista u jugoistočnu Evropu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Nakon što sam posjetio štand Bosne i Hercegovine na WTM-u, posebno me je obradovalo što sam u sklopu ove večere, također, imao priliku probati izvanredna hercegovačka vina! Mislim da Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za dugoročni razvoj turizma, a ova večera bila je odlična prilika da se vaša zemlja promovira među mnogobrojnim članovima asocijacije PATA iz cijelog svijeta.“

Osnovano 1951. godine, Udruženja turističkih radnika azijsko-pacifičke regije (PATA) je neprofitno udruženje zasnovano na članstvu koje djeluje kao katalizator u odgovornom razvoju putovanja i turizma u, iz i unutar azijsko-pacifičke regije. Okupljajući članove privatnog i javnog sektora, PATA olakšava sklapanje značajnih partnerstva, s ciljem povećanja vrijednosti, kvalitete i održivog rasta putovanja i turizma u, iz i unutar azijsko-pacifičke regije. Hiljade turističkih profesionalaca pripadaju 32 lokalna PATA ogranka širom svijeta, dok su stotine studenata članovi 28 PATA studentskih ogranaka širom svijeta. Sjedište PATA-e je u Bangkoku od 1998. Udruženje, također, ima službene urede ili predstavništva u Pekingu i Londonu.

Vinska cesta Hercegovine prezentirana je na savjetodavnoj gala večeri Udruženja turističkih radnika azijsko-pacifičke regije (PATA)

Ovo bi Vas moglo zanimati…