Bosna i Hercegovina (BiH) zahvaljujući bogatstvu različitih uticaja ima odličnu kuhinju i nudi izvrsnu hranu u kojoj uživaju svi njeni posjetioci. S ciljem minimiziranja neželjenih iskustava i izbjegavanja potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika poput trovanja hranom, USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Agencija za sigurnost hrane BiH razvili su “Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma”.
Vodič je razvijen radi lakšeg savladavanja gradiva i usvajanja dobrih praksi koje subjekti koji se bave pripremom i/ili služenjem hrane (restorani, planinarski domovi, seoska domaćinstva i organizatori izleta u prirodi koji nude specijalitete domaće kuhinje i sl.) trebaju primjenjivati pri ispunjavanju svih propisanih obaveza u poslovanju s hranom.
Primarna namjena vodiča je da minimizira neželjena iskustva i izbjegne potencijalno ozbiljne zdravstvene rizike poput trovanja hranom koja mogu biti prouzrokovana neadekvatnim rukovanjem, pripremom i čuvanjem hrane. Kako do toga ne bi došlo, neophodno se pridržavati smjernica navedenih u vodiču
Vodič je zasnovan na sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima koje prostorije i oprema za proizvodnju i promet hrane moraju zadovoljiti, dobroj ugostiteljskoj/proizvođačkoj praksi i HACCP-u, gdje se od proizvođača zahtijeva da identifikuje opasnosti koje ugrožavaju sigurnost proizvoda i da ih kao takve eliminišu ili kontrolišu. U vodiču su date i brojne smjernice i evidencijske liste koje je neophodno voditi, u zavisnosti od stepena rizika pojedinog objekta.
Preuzmite vodič klikom na link ili dugme ispod:
Evidencijske liste i edukativne letke možete preuzeti ispod, klikom na link ili dugme:
10 Zlatnih pravila za pripremu hrane
14 Alergena u hrani
Izjava o prijavi znakova bolesti
Evidencija obuka zaposlenih
Evidencija čišćenja, pranja i dezinfekcije
Evidencija interne provjere mjerne opreme
Evidencija praćenja hlađenja hrane
Evidencija preventivnog održavanja opreme
Evidencija prijema sirovina
Evidencija čuvanja hrane na toplom
Evidencija temperature hladnog stola
Evidencija temperature u rahladnim uređajima
Evidencija temperature u uređajima za skladištenje smrznute hrane
Letak kada prati ruke
Lista dobavljača
Plan čišćenja i pranja prostora, pribora i opreme (primjer)
Sigurno rukovanje hranom u kuhinji
Zahtjevi za temperaturu čuvanja lako kvarljivih namirnica