Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma

vodič-za-sigurno-rukovanje-hranom-u-sektoru-turizma-i-ugostiteljstva_usaid-turizam

Bosna i Hercegovina (BiH) zahvaljujući bogatstvu različitih uticaja ima odličnu kuhinju i nudi izvrsnu hranu u kojoj uživaju svi njeni posjetioci. S ciljem minimiziranja neželjenih iskustava i izbjegavanja potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika poput trovanja hranom, USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Agencija za sigurnost hrane BiH razvili su “Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma”.

Vodič je razvijen radi lakšeg savladavanja gradiva i usvajanja dobrih praksi koje subjekti koji se bave pripremom i/ili služenjem hrane (restorani, planinarski domovi, seoska domaćinstva i organizatori izleta u prirodi koji nude specijalitete domaće kuhinje i sl.) trebaju primjenjivati pri ispunjavanju svih propisanih obaveza u poslovanju s hranom.

Primarna namjena vodiča je da minimizira neželjena iskustva i izbjegne potencijalno ozbiljne zdravstvene rizike poput trovanja hranom koja mogu biti prouzrokovana neadekvatnim rukovanjem, pripremom i čuvanjem hrane. Kako do toga ne bi došlo, neophodno se pridržavati smjernica navedenih u vodiču

Vodič je zasnovan na sanitarno-tehničkim i higijenskim uslovima koje prostorije i oprema za proizvodnju i promet hrane moraju zadovoljiti, dobroj ugostiteljskoj/proizvođačkoj praksi i HACCP-u, gdje se od proizvođača zahtijeva da identifikuje opasnosti koje ugrožavaju sigurnost proizvoda i da ih kao takve eliminišu ili kontrolišu. U vodiču su date i brojne smjernice i evidencijske liste koje je neophodno voditi, u zavisnosti od stepena rizika pojedinog objekta.

Preuzmite vodič klikom na link ili dugme ispod:

Evidencijske liste i edukativne letke možete preuzeti ispod, klikom na link ili dugme:

10 Zlatnih pravila za pripremu hrane

14 Alergena u hrani

Izjava o prijavi znakova bolesti

Evidencija obuka zaposlenih

Evidencija čišćenja, pranja i dezinfekcije

Evidencija interne provjere mjerne opreme

Evidencija praćenja hlađenja hrane

Evidencija preventivnog održavanja opreme

Evidencija prijema sirovina

Evidencija čuvanja hrane na toplom

Evidencija temperature hladnog stola

Evidencija temperature u rahladnim uređajima

Evidencija temperature u uređajima za skladištenje smrznute hrane

Letak kada prati ruke

Lista dobavljača

Plan čišćenja i pranja prostora, pribora i opreme (primjer)

Sigurno rukovanje hranom u kuhinji

Zahtjevi za temperaturu čuvanja lako kvarljivih namirnica

You May Also Like…

Nema rezultata

Stranica koju ste tražili nije pronađena. Pokušajte precizirati pretragu ili koristite gornju navigaciju da locirate objavu.