Vodič za zaštitu zanatskih proizvoda u Bosni i Hercegovini

vodič-za-zaštitu-zanatskih-proizvoda-u-bosni-i-hercegovini_usaid-turizam

Uz podršku USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine pripremio je Vodič za zaštitu zantaskih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Vodič na bosanskom, hrvatskom i sprskom jeziku možete preuzeti klikom na dugme ispod:

Cilj ovog vodiča je približavanje pojma intelektualnog vlasništva bosanskohercegovačkim privrednicima, te njihovo poticanje na zaštitu svojih proizvoda, uključujući i tradicionalne zanate. Vodič je namijenjen svim korisnicima u BiH koji žele zaštititi svoje proizvode kroz jedan ili više oblika intelektualnog vlasništva kao što su patent, industrijski dizajn, žig ili oznake geografskog porijekla.

Pored označavanja proizvoda ili usluga s ciljem njihovog razlikovanja na tržištu, primjer zaštite žiga predstavlja izvrstan marketinški alat koji korisnicima omogućava brendiranje i bolju prepoznatljivost, kao i i kvalitetniju promociju u cilju povećanja plasmana i potrošnje domaćih proizvoda.

Brojni proizvođači i Udruženja u Bosni i Hercegovini su prošli sve procedure, ispunili uslove i stekli pravo da na tržištu deklarišu i prodaju svoje brendirane i zaštićene proizvode. Institut za intelektualno vlasništvo BiH ovim putem poziva sve one koji do sada nisu prošli ovaj proces da kroz Vodič i informativni letak saznaju više o procedurama zaštite, te da se za sve dodatne korake obrate Institutu kako bi poboljšali svoju poziciju na tržištu.

You May Also Like…